Kultur

Rypdal mimrer

Inger Lise Rypdal ser tilbake på 1970-tallet. Hun lover et nytt forrykende show på teateret.

– Jeg har alltid hatt nesen vendt framover. Derfor har det tatt tid å komme til et punkt der jeg virkelig har lyst til å mimre. Men nå er tiden moden. Nå skal jeg feire noen av høydepunktene i karrieren min, sier Inger Lise Rypdal (60) til nyhetsbyrået NTB.

Til høsten. Det vil si i oktober, november og desember. Da er det høye sko og flagrende gevanter som gjelder for Rypdal. Artisten kan se tilbake på en karriere på over 40 år.

– 1970-tallet har kommet litt i skyggen av 1960- og 1980-tallet. For meg var 1970-tallet en veldig spesiell periode.  Det er noe med musikken fra dette tiåret. Jeg lover at det blir en uforglemmelig aften, sier hun.

Tittelen på showet blir «Inger Lise elsker 70-tallet».

Inger Lise Rypdal ble Norges første popstjerne. Hun ble kjent i Norge og i Sverige med sangen «Romeo og Julie». Det var i 1968.

– Det var nok ikke mangel på artister i Norge. Men det var noe annet å være popstjerne. Det ble ganske mye oppstyr og hysteri, sier Rypdal.

Hun husker at hun var på haiketur til Sverige med ei venninne. Noen uker senere kom hun tilbake til Norge og var popstjerne. Da hadde «Romeo og Julie» klatret helt til topps. Siden fikk hun mye oppmerksomhet med låtene «En spennende dag for Josefine» og «Fru Johnsen».

– Jeg var nok ikke forberedt på at låtene skulle skape så sterke reaksjoner. Særlig «Fru Johnsen» skapte rabalder. Det er jeg litt stolt av. Dobbeltmoral er fortsatt aktuelt, sier Rypdal. Hun beskriver den unge utgaven av seg selv som en aldri så liten rebell.

– Jeg var nok ikke så lett å styre. En gang hoppet jeg ganske enkelt av en turné. Jeg syntes det ble litt vel mye styr. Mange popstjerner opplever mye press i dag. Jeg forstår godt hvordan det må være, sier hun.

Rypdal er jordnær. Derfor har hun klart seg så bra i rampelyset, tror hun selv.

– Jeg har dessuten alltid vært veldig nysgjerrig og uredd. Jeg er også opptatt av å utfordre meg selv. Og det er helt klart fine egenskaper å ha i denne bransjen, sier hun.

Jobben med å velge ut låter til showet allerede er godt i gang, ifølge Rypdal. Og hun har nok å velge i. Hun har flere hiter. Og kjente sanger fra «Treff»-serien på 1970-tallet.

– Vi kommer blant annet til å dra på med litt fra gruppene ABBA og Baccara, sier hun.

Hun får med seg tre viktige medlemmer fra «Mamma Mia»-showet. Det ble spilt på Folketeatret i Oslo i fjor.

– Jeg er stolt og glad over alt jeg har fått oppleve. Og av alt jeg har etterlatt meg. Nå vil jeg dele litt med publikum, sier hun.

– Det blir både skjemt og alvor. Spennede effekter. Og mer intime ballader. Jeg tar med meg en stor del av hjertet mitt på scenen med disse sangene. Det blir som å reise tilbake. Vi reiser til de ti første årene av karrieren min. Det gleder jeg meg voldsomt til, sier Rypdal.

Det er premiere på «Inger Lise elsker 70-tallet» 7. oktober. Det skjer på Edderkoppen Teater i Oslo.

Mer fra Kultur

På forsiden nå