Kultur

Klassisk musikk til unge

Det kinesiske piano-geniet Lang Lang kommer til Norge igjen.

Tirsdag skal den kinesiske pianisten Lang Lang spiller konsert i Oslo. Det er den tredje gangen han besøker Norge.

– Jeg reiser hele tiden. Jeg må spille så mye som mulig, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Lang har vært på filminnspilling i Polen. Han er ansvarlig for musikken til filmen «The Flying Machine» (Den flyvende maskinen}. Det er en film i 3D som handler om at det er 200 år siden pianisten Chopin ble født.

– Filmen er en eventyrhistorie. Den skal presentere klassisk musikk, sier Lang. For er det én ting Lang er opptatt av, så er det at unge skal oppdage klassisk musikk.

Lang åpnet De olympiske leker (OL) i Kina i 2008 med å spille piano. Han er første-ambassadør for nettstedet YouTubes orkester. Og han har sin egen stiftelse. Den blir støttet av verdens-organisasjonen FNs barnefond (UNICEF) og musikk-organisasjonen Grammy. Stiftelsen skal insipirere unge musikere.

– Klassisk musikk virker for gammelt. Mange har sluttet å bry seg om det. Myndighetene i mange land bruker mindre penger på klassisk musikk. Vi trenger et nytt publim. Klassisk musikk er kultur for alle. Da må vi bruke film og internett for å nå frem til de unge lytterne, sier Lang.

Under konserten i Oslo, skal Lang spille kjente stykker. Det er to sonater av komponisten Beethoven. Den ene er «Apassionata». Her kan du se et videoklipp hvor Lang spiller dette stykket.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå