Kultur

Slipper jazzen fri

Vil du høre låter som aldri er like, bør du høre på jazz. Oslo jazzfestival frister med søt, myk og rå jazz.

– Jazz er musikk med improvisasjon. Derfor vil en jazzlåt aldri bli kjedelig om du hører den live. Den vil være forskjellig hver gang, sier Tor Sivesind.

Han driver jazzhulen, kafeen og butikken «Bare jazz» i Oslo. Det gjør han sammen med kona Bodil Niska. Hun er også jazzmusiker.

Oslo jazzfestival er fra 16. august til 21. august. Sprø og myke munnspilltoner og rå toner fra saxofon skal fylle store og små scener i hovedstaden. Festivalen åpnes med Toots Thielemans Quartet på Den norske Opera.
– Thielemans er en legende innenfor jazz på munnspill. Det finnes ingen andre i nærheten av hans nivå. Han er 88 år gammel og har vært på turné i over 60 år, sier Sivesind.
Thielemans er mest kjent for låta «Bluesette».

– Han har selv sagt at den har skaffet både hans egne barn og barnebarn utdannelse på universitetet, sier Sivesind.
En annen legende er Ornette Coleman.

– Men han har en helt annen stil. Thielemans spiller mer swing. Coleman var med på å finne opp frijazzen, forteller han.

Coleman imponerer med sin tenor-saxofon. Han har også med seg blant annet to bassister.
– Det kommer til å bli røff tenor-sax, sier Sivesind.
Han har også sin egen favoritt.

– Sinne Eeg. Hun er en av de nye danske vokalistene som virkelig har markert seg. Hos henne hører du liksom noe av jazz-legendene Ella Fitzgerald og Dinah Washington. Samtidig er musikken moderne. Det er myk, nydelig vokaljazz. Helt glitrende, sier han.

Legendene og nye artister vil trekke mange forskjellige folk. Det mener arrangørene av festivalen.

– Legendene er viktige for oss. Men det er også mye spennende på de små jazzscenene i Oslo, sier Lise Gulbransen i Oslo Jazzfestival.

Hun fremhever blant annet Supersilent og Tonje Undstad med band. Dessuten bandet Mostly Other People Do the Killing (Som regel gjør andre mennesker drapene).

– Dette bandet er fra New York i USA. De spiller alle former for jazz. Men også folk som liker indie-musikk og rock får stor glede av dem, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå