Kultur

Dilla på hest og bøker

Christine Mysen gjør som moren og søstrene. Hun har skrevet bokserien «Hest og hemmeligheter».

Familien Mysen liker å skrive. Mor Jane Mysen (50 år) har allerede gitt ut to serier med bøker. Hun holder på å gjøre ferdig sin tredje serie. Den eldste datteren Stine Merete Mysen (25 år) har også skrevet sin egen serie. Den skal leses av et forlag. Hvis de liker bøkene, kan hun få gi de ut.

Den yngste jenta heter Iselin Mysen (17 år). Hun har sin egen blogg. Hun er den mest leste bloggeren som skriver om hester. Og den mellomste dattereren Christine Mysen (22 år) har allerede gitt ut bokserien «Hest og hemmeligheter».

– Jeg har ikke hatt hest selv. Men lillesøster fikk en shetlands-ponni da hun var sju. Hun har også hatt to eller tre hester til etter det. Så jeg har hatt mye med hest å gjøre. Mamma har vært med som veileder på bøkene. Hun har gått gjennom manuset. Hun har lært meg knep og teknikker. Men historien er stort sett min, sier Christine Mysen.

LES OGSÅ: Lån bøkene selv

Serien «Hest og hemmeligheter» kommer ut på forlaget Cappelen Damm. Bøkene handler om Linn og livet hennes på en stor gård med hester. Hun har en far som er arkeolog og som reiser mye. Moren til Linn forsvant da hun var to år gammel. Linn vil finne moren.

– Så er det litt kjærlighet og spenning. Jeg vil skrive for lesere fra 9 år til 16 år. Det er mange eldre som leser serien også. Jeg har blant annet en kjæreste på 23 år som leser den første boka nå. Han synes det er kjempespennende, sier Christine Mysen.

Christine Mysen har flyttet til Skogn i Levanger der hun bor sammen med kjæresten.

– Jeg sitter døgnet rundt i sofaen i stua og skriver. Jeg har et kontor i kjelleren. Men det er litt mørkt og trist. Og kjæresten min er jeg jo sammen med hver dag, sier hun.

LES OGSÅ: Billig-bøker til folket

Serien skal bli på 14 eller 15 bøker. Hun har allerede skrevet ti av bøkene. Skrivingen startet hun med i fjor. Hun var ferdig med åtte bøker før den første kom ut i juni.

– Jeg har bare jobb i et halvt år til, så må jeg finne på noe nytt. Jeg har lyst til å satse på både en og to hesteserier til. Det er jo ikke noen andre som skriver om det i Norge, bortsett fra meg, sier Christine.

Egentlig var det moren som ble spurt om å skrive serien.

– Men hun hadde ikke tid. Hun foreslo meg. Jeg tok utfordringen, sier Christine.

«Hest og hemmeligheter» skal også sendes til Sverige og Danmark.

LES OGSÅ: Åslaug Haga blir forfatter

Christine Mysen kan smykke seg med tittelen Norges yngste forfatter av en bokserie. Moren leste for barna fra de var små. Datteren takker moren for at hun ble forfatter.

– Jeg meldte dem inn i bokklubber før de kunne gå. Jeg leste for den eldste fra hun var tre måneder gammel. Hun lå der og sugde på smokken sin og så på meg med store øyne, forteller Jane Mysen. Hun bor i Svea på Hadeland.

Selv skriver hun på serien «Flammedans». Hun holder på å avslutte bok nummer 40. Nummer 34 kom i april.

– Jeg har skrevet 85 bøker på ti år. Det er voldsomt. Jeg skjønner nesten ikke at jeg har klart det. «Flammedans» blir trolig 50 bøker til sammen.

Siste utgave

På forsiden nå