Kultur

Jakter på havets gull

Rednings-skøyta Elias har fått et nytt oppdrag. Denne gangen jakte han på en skatt for å redde vika si.

Fredag har filmen «Elias og jakten på havets gull» premiere på norske kinoer. Elias og de andre i fiskeværet Lunvik har lenge gledet seg til det årlige vinterfisket. Men store båter med moderne utstyr tar fisken fra dem. De truer Lunvik med nedleggelse.
Elias hører om en spesiell skatt. Han mener at denne kan redde Lunvik. Men hvem kommer først fram? Hvem finner skatten? Er det Elias og hans venner, eller den skumle Polar-dronningen som driver det nye fiskeværet?

Lise I. Osvoll har regissert filmen. Hun mener at animasjons-filmen på en måte er politisk.
– Det er en historie som vi syns snakker på mange plan, både for voksne og barn. Det politiske er jo å vise at de små må kjempe mot de store. Og også hvordan stor industri kan prege et lite kystsamfunn, sier  Lise I. Osvoll til nyhetsbyrået NTB.
– Filmen skal også vise at vennskap og samhold kan løse konflikter. Men først og fremst håper vi den skal glede og engasjere, legger hun til.

«Elias og jakten på havets gull» er en helt ny Elias-historie med flere av de kjente og kjære figurene fra TV-serien. I tillegg dukker mange nye og fargerike personer opp. Regissøren lover en spennende historie.

Osvoll har både regissert og skrevet manus sammen med Anne Elvedal. I 2007 regisserte hun filmen «Elias og Kongeskipet» sammen med Espen Fyksen. Dessuten skrev hun manus og regisserte 13 av i alt 39 episoder av serien «Elias den lille redningsskøyta». Serien hadde suksess på TV 2. Neste år sendes serien i reprise. Nok en gang.

Premieren på den nye Elias-filmen skjer samtidig med utdelingen av Nobels fredspris.
Produsent Sveinung Golimo mener at Elias også hadde fortjent en pris.
– Han ble kjent sammen med Rednings-selskapet for noen år siden. Siden da har han nærmest blitt folkeeie og hele Norges kjæledegge, sier Golimo til NTB.

Og, faktisk er Elias populær også over store deler av verden. «Elias» er solgt til over 100 land. Det gjelder blant annet Kina, Japan, Midtøsten, Latin-Amerika og mange europeiske land-

Og barna kan se fram til gjensynet med skrekkblandet fryd

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå