Kultur

Håper på dansk film-bølge

Danskene feirer at de fikk Oscar-pris for filmen «I en bedre verden». Nå håper de på en ny dansk film-bølge.

– De viktige menneskene i Los Angeles vil få det litt vanskeligere. De kan ikke bare slenge på telefonrøret når en dansk film-skaper ringer. Det sier Henrik Bo Nielsen til den danske avisa Jyllands-Posten. Han er direktør i det danske film-instituttet.

Han regner med at danske film-skapere vil bli tatt mer på alvor framover. Flere prøver å gjøre det bra i den tøffe film-industrien i Hollywood.

LES MER HER: Den store Oscar-vinneren

Susanne Bier har laget den danske vinnerfilmen. Hun var både lykkelig og rørt da hun gikk opp på scenen søndag. Det skjedde i Kodak Theatre i byen Los Angeles i USA. Der mottok hun den gylne Oscar-statuetten. Prisen var for beste utenlandske film. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det er en stor ære for meg. Jeg er så takknemlig og lykkelig, sa Bier i takke-talen.

Filmen handler om en lege. Han reiser frem og tilbake mellom Danmark og en flyktning-leir i kaos i Afrika. Han jobber i flyktning-leiren. I Danmark er ekteskapet med hans kone dårlig. Det kan bli slutt. Svenske Michael Persbrandt spiller hovedrollen som legen.

LES MER HER: Duell om Oscar-prisene

«I en bedre verden» er den tredje danske filmen som har vunnet en Oscar for beste utenlandske film. Fra før av har «Babettes gjestebud» av Gabriel Axel og «Pelle Erobreren» av Bille August gjort det samme.

Prisen er ikke bare skryt til filmen og Bier som film-skaper. Den også en seier for dansk film, mener Bier.
– Det er en pris som dansk film skal være stolt av, sier hun.

SE DIN OSCAR-FAVORITT: NYHETSGRAFIKK: Kan vinne Oscar-pris

Filmen har hatt stor suksess lenge før Oscar-utdelingen. Den har blitt hyllet internasjonalt av både publikum og kritikere. Blant annet fikk den en Golden Globe-pris i januar.

Henrik Bo Nielsen sier han nå vil forsøke finne ut hvorfor «I en bedre verden» har gjort det så bra.
– Jeg vil finne ut hvordan vi kan gjenta suksessen, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå