Kultur

Du kan hjelpe barn som Jordanny

Lørdag samles artister til galla for Røde Kors. De opptrer for at du skal hjelpe barn som Jordanny.

Artistene Bigbang, Mathias Eick, Åge Aleksandersen, Maria Solheim og Jarle Bernhoft opptrer på TV 2s Artistgalla lørdag kveld. Hensikten med showet er å vise vanlige folk hva Røde Kors gjør. Organisasjonen ønsker at folk skal bidra til å hjelpe.

– Artistgallaen betyr enormt mye. Røde Kors har over 100 millioner mennesker som jobber frivillig for oss. De bidrar i 186 land over hele verden. Penger er viktig for at de frivillige skal kunne fortsette jobben sin. De jobber med livsviktig nødhjelp og utviklings-arbeid som tar tid, sier Jon Martin Larsen til klartale.no. Han er mediesjef i Røde Kors.

Larsen forklarer at Røde Kors penger til utstyr og til bygge opp hus. Det er der det har vært katastrofe, krig og konflikter. Eller der det er slike problemer i dag, sier han.

I Haiti bor ti år gamle Jordanny. Han bodde sammen med moren i hovedstaden Port au Prince. Jordanny elsket fotball, og elsket å være ute.

Så kom jordskjelvet. Mor og sønn ble begravet inne i huset.

– Vi lå sammen og ba, forteller Jordanny til Røde Kors.

– Vi ba så lenge at mamma ble så sliten. Hun sa til meg at jeg måtte fortsette å be, for hun matte sove litt, fortsetter gutten.

Moren våknet aldri igjen. Jordanny mistet også et bein under jordskjelvet. Det er over ett år siden. Røde Kors sine eksperter har hjulpet ham. Nå har han en protese. Den erstatter beinet som er borte.

– Vi traff Jordanny for første gang i desember i fjor. I mars var han i gang med å spille fotball med venner. Han har blitt vant til protesen på en fantastisk måte. Jeg er sikker på at han sprang raskere opp trappene enn oss, sier Larsen.

Haiti er et av landene der Røde Kors har mye arbeid.

– Der kommer vi til å være i flere år framover. Nå hanlder arbeidet om å bygge opp landet på ny. Vi vil spesielt hjelpe barn som har mistet foreldre, armer og bein. De skal få muligheten til en framtid, sier Larsen.

Under artistgallaen kan du se hvordan Røde Kors jobber med aids-syke i Lesotho. Du får også se helse-klinikkene som er i bruk etter flommen i Pakistan. I Russland jobber Røde Kors med å gi barn fra utrygge hjem omsorg. I Colombia er jobben å hindre vold og kriminalitet.

– Vi ønsker at folk skal bli med på fadder-programmet vårt. Pengene de gir, går til å følge opp barn. Det er i kriser, konflikter og katastrofer, sier Larsen.

Solveig Kloppen og Arne Hjeltnes skal lede TV-programmet. Humoristen Åsleik Engmark er blant dem som viser sin støtte til Røde Kors. Han har vært med organisasjonen til Colombia. Vera Michaelsen reiste til Lesotho.

Også andre artister bidrar. Det er Ilana Jahav, Joae King of Pole, Basketball Dunk og mimeren Mr. Niels. Dessuten skal Christine Guldbrandsen, Karianne Kjærnes og Heidi Ruud Ellingsen fremføre låten U & I. Det er spesielt laget for vårens artistgalla.

Et telefon-panel med kjente folk sitter klare til å ta i mot faddere. De er Stella Mwangi, Bjørn Johan Muri, Gaute Grøtta Grav, Inger Lise Rypdal, Venke Knutson, Erik Fosnes Hansen, Minken Fossheim, Vera Michalsen, Guri Schanke, Christine Gulbrandsen, Hanne Sørvaag, Åge Aleksandersen og Øysten Greni.

– Vi håper på så mange faddere som mulig, sier Larsen.

Siste utgave

På forsiden nå