Kultur

Skriver magisk om dagdrømmer

Rana Dasgupta skriver magisk om endringer i samfunnet. Nå er boka «Solo» kommet på norsk.

Den indiske forfatteren Rana Dasgupta er den nye Salman Rushdie. Det sier forfatter Salman Rushdie selv. Rushie skrev om en gutt som fikk magiske evner. Også Dasgupta liker å skrive slik.

Hans roman «Solo» har vunnet flere priser. Den kom nylig i norske bokhyller. I boka møter vi Ulrich. Han er en hundre år gammel blind mann fra Bulgaria. Han dagdrømmer om det 21. århundre. Der slutter alle å teste ut nye politiske ideer. Både djevler og engler lever et helt annet, perfekt liv.

Det hele blir skrevet på en magisk måte. Noen mener at Dasgupta er som forfatteren Gabriel García Márquez. Han skrev også magiske fortellinger.

«Solo» vant prisen Commonwealth Writer’s Prize 2010. Derfor får Dasgupta møte lederen for Samveldet. Samveldet er landene som tidligere var en del av det britiske riket. Det er Dronning Elizabeth som er leder.

– Jeg aner ikke hva jeg skal snakke med henne om. Har du noen forslag? sier Dasgupta til nyhetsbyrået NTB.

Forfatteren skriver om Bulgaria i «Solo».

– Bulgaria er et land hvor alle politiske ideer er blitt prøvd ut. Det fascinerer meg. Det har skjedd i løpet av et århundre, i løpet av Ulrichs liv. Nye regimer har ikke gitt landet et nytt lag av historie og ideer. De har revet ned alt som var før. Alt har forandret seg. Heltene var nye hver eneste gang, forteller forfatteren.

LES OGSÅ: Han er lorden av Delhi

Dasgupta er født av indiske foreldre. Men han er vokst opp i Canterbury i England. For ti år siden forelsket han seg i kunstneren Monica Narula. Siden da har han bodd i byen New Delhi i India. Men inder er han ikke.

– Jeg er britisk, sier han.

Dasgupta jobbet først med markeds-føring. Han hadde ingen planer om å bli forfatter. Men da kjærligheten brakte ham til India, bestemte han seg for å skrive en bok.

Hans første bok «Tokyo Cancelled» ble nominert til flere priser i litteratur. Den ble oversatt til mange språk. I boka er 13 passasjerer fra ulike deler av verden strandet på en flyplass. I løpet av natta forteller de historier fra sine land. En kvinne blir omgjort til en klesbutikk. Robert De Niros kjærlighetsbarn oppdager hvor magiske Oreos-kjeks er. En japaner forelsker seg i en dukke. Dasgupta kaller fortellingene eventyr fra vår tid.

Hans neste bok handler om byen Delhi.

– Indiske forfattere skriver ikke lenger for å gjøre vestlige lesere fornøyde. Forfattere som Salman Rushdie og Arundati Roy markerte en slutt på den perioden i indisk litteratur. Dagens utfordring er å skrive for å forstå India i et nytt århundre, sier han.

Og det moderne India handler om business. Nå er Delhi et vel så viktig symbol på penger som New York var for hundre år siden, mener Dasgupta.

– Det er mye som er skremmende i boka. Men historien er ikke bare mørk. Jeg tror alle forsøk på å si at penger er det ene eller det andre mislykkes. Vi elsker jo alle penger, sier Rana Dasgupta.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå