Kultur

Laget av Norges viktigste oppfinnelse

Det får planter og korn til å vokse bedre. Kunstgjødsel er Norges beste oppfinnelse.

Patentstyret og NRK har hatt en konkurranse. De ville at vanlige folk skulle kåre Norges viktigste oppfinnelse. Siden 2. juni har det vært mulig å stemme på Patentstyrets Facebook-sider. Folk har også kunnet sende sms'er til NRKs program «Nitimen» og stemme via NRKs nettsider.

– Denne kåringen er en svært hyggelig anerkjennelse. Den gjør Yara stolte, sier informasjons-sjef Bernhard Stormyr i Yara. Det er de som produserer kunstgjødsel i Norge.

– Dette viser at folk forstår hvor viktig det er med et landbruk som produserer. Bruk av mineralgjødsel er en viktig del av økt produksjon av mat. Det bidrar også til at det blir mindre skog som hugges og mindre utslipp av farlige klimagasser, sier Stormyr. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

I 1903 klarte fysikeren Kristian Birkeland og gründeren Sam Eyde å lage nitrogenoksider fra luft. De brukte elektrisitet. Målet var å bruke nitrogenoksid for å lage salpetersyre. Det er et viktig stoff i gjødsel.

Metoden ble ferdig i 1904. Det ble først tatt i bruk ved A/S Notodden Salpeterfabrikker i 1905. Slik startet Norsk Hydro. Det har hjulpet verden med å produsere mer mat.

Det var flere spennende oppfinnelser med i kåringen. H-vinduet lettet alle husmødres arbeid da det kom. Binders, ostehøvelen, skibindingen Rottefella og Tripp-trapp-stolen er mer enn praktiske. Folk kunne også stemme på gass-turbinen, sprayboksen, røntgen-kontrastvæsken, Troll A-plattformen, granat-harpunen og hullkort-maskinen. Dessuten er Krag Jørgensen-geværet, Ugelstad-kulene, påhengsmotoren og Tomras panteautomat funnet opp i Norge.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå