Kultur

Bruker virkeligheten i romaner

Snart kan du lese om to virkelige hendelser i romaner. De handler om overfallet på Vidkun Quisling og da charter ble populært.

Forlaget Schibsted røper hvilke nye bøker som kommer for høsten. Der er det blant annet to nye, norske romaner. Tor Even Svanes har skrevet en historie om tiden da turister begynte med charter. De dro på pakketurer til Syden. Også Terje Emberland og Bernt Roughtvedt har brukt virkelige ting fra norsk historie i sin nye krimbok. Den handlet om overfallet på Vidkun Quisling i 1932. Han var da justisminister. Politiet fant aldri ut hvem som gjorde det.

– Alle saker som ikke er funnet ut av, er spennende. Vi oppklarer denne, sier Terje Emberland til nyhetsbyrået NTB.

De to historikerne skrev sin første bok i fjor. Det var boka «Edderkoppen». Hovedpersonen var Erik Erfjord. Han er tilbake i årets bok «Stormlaget». En tredje bok er allerede planlagt, kan de to forfatterne avsløre.

I «Stormlaget» handler det om fascisme på 1930-tallet. Forfatterne skriver om angrep på regjerings-kontorer. Med angrepene 22. juli er boka blitt langt mer aktuell enn forfatterne hadde tenkt.

Presten Per Arne Dahl har også skrevet bok som blir nyttig for flere etter 22. juli. «Å reise seg etter en rystelse» handler om tap, sorg og smerte. Boka kommer 17. oktober.

Direktør Vebjørn Rogne sier at Schibsted også vil lage egne bøker om terroren 22. juli. Men han vil ikke si mer om hva de skriver.

Boka om charter-turer til Syden handler om 1960-tallet. Den viser hvor forskjellig det var den gang. Da var det de med mye penger som kunne reise. 32 år gamle Tor Even Svanes har skrevet «Hotel Eldorado», om sjømannen og tateren Aksel Hjelle. Han møter en direktørfrue i Malaga i 1961. Boka handler om kjærlighet. Men den er også en historie om flyselskapet Braathens SAFE og det norske charter-eventyret, ifølge forlaget.

Til høsten kommer også en bok om kronprins-parets første ti år som ektepar. Den er skrevet av Aftenpostens journalist Liv Berit Tessem.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå