Kultur

Leter etter en bestevenn

I ei lita bygd vil Trille gjerne være bestevenn med Lena. Men Lena vil heller hjelpe henne med å lete etter en ny venn.

For seks år siden skrev Maria Parr barne-boka «Vaffelhjarte». 14. oktober vises boka som serie på TV-kanalen NRK Super.

– Det er jo en utrolig fin bok som egner seg til å bli TV-serie. Det er en veldig fin historie og karakterer. De gjør seg også veldig godt på TV. Historiene har noe ved seg som alle kan kjenne seg igjen i, sier Cathrine Simonsen til Klar Tale. Hun er produsent for «Vaffelhjarte».

Trille og Lena bor i bygda Knert-Mathilde på Sunnmøre. De to er naboer. De to blir gode venner, selv om Lena ikke vil være Trilles bestevenn. Det er Simon Voldsund som spiller Trille og Dagni Myrene som spiller Lena.

– Det er barna som er hoved-personene i serien. De er fra Sunnmøre selv. De voksne er mindre viktige i serien, sier Simonsen.

Hun forklarer at serien skildrer barnas vennskap og det de opplever sammen. ««Vaffelhjarter« handler også om kjærlighet, døden og savn, og vaffelhjertene til tante - farmor. Og bursdag og fotball.

NRK har fått med seg mange kjente skuespillere. Nils Sletta spiller farfar, mens Anne Marit Jakobsen har fått rollen som tante-farmor. Sletta er blant annet kjent fra filmen «Berlinerpoplene», mens Jacobsen har vært med i norske skuespill og serier i mange år. Dessuten er musiker Odd Norstoga en av skuespillerne.

– Nordstoga spiller legen Isak. Han kommer fordi Lena er syk, og forelsker seg i moren til Lena. Også forelsker moren hennes seg i Isak, forteller produsent Simonsen.

– Nye ting er moro. Det er først og fremst fordi en ikke kan det en gjør i begynnelsen. Men det er vanskelig for meg å gjøre skuespill. Det er liksom ikke slik jeg er til vanlig. Jeg er en type som liker å være litt mer tilbaketrukket. Så jeg har måttet jobbe med meg selv, forteller Nordstoga til avisa VG.

Men Simonsen klarte seg bra, mener hun.

Det er også Nordstoga som har laget musikken til filmen. Film-musikken er også utgitt på en plata «Bestevenn». Der tar han med oss til kjente situasjoner. Det er både skrubbsår i sinnet og på besøk hos bestefar. Små øyeblikk som mange har opplevd selv.

Cathrine Simonsen sier at det er litt uvanlig at norske drama-serier spilles inn utenfor Østlandet. Hoved-årsaken er at det koster mye penger.

– Men vi synes det var viktig å gjøre det denne gangen. Boka er om noen som bor på Vestlandet. Og serien er spilt inn en måned på øya Runde. Det gir oss utfordringer, men det er også fint, sier Simonsen.

Hun mener at det er flere en barn som bør se serien.

– Årsaken er at det er en fanastisk historie som berører det viktigste i livet. Den er sterk serie. Den inneholder både humor og ettertanke som er viktig. Den har et skikkelig budskap, sier hun.

«Vaffelhjarte» er Maria Parrs første bok. Den kom i 2005. Det er solgt 80.000 av boka både i Norge og i utlandet. Boka er gitt ut i Norge, Polen, Frankrike, Danmark, Belgia, Nederland, Russland, Tyskland, Sverige, Serbia og Japan. Den skal også gis ut i Kina, Korea og Taiwan.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå