– Jeg vil lage spillefilm i Norge. Den skal helst passe for et internasjonalt publikum. Så er målet å få lage film i Hollywood, sier regissør Hallvar Witzø til nyhetsbyrået NTB.
Witzø sitter under en parasoll. Det gjør også fotograf Karl Erik Brøndbo fra «Tuba Atlantic». Det er på toppen av et luksus-hotell i Beverly Hills i Los Angeles i USA. Over dem steker sola. Foran seg har de fulle bæreposer. De fylt til randen med alt fra rynkekrem til peanøttsmør uten peanøtter.
– Vi ble invitert til denne gavefesten fordi vi er nominert til Oscar. Her er det masse rare ting som vi aldri har hørt om. Men vi får det gratis mot at vi blir tatt bilde av med produktet, sier Witzøe og ler.
LES MER HER: «Tuba Atlantic» klar for kino
Rundt dem virrer ivrige PR-folk. De jakter etter Oscar-kjendiser som kan reklamere for deres produkter. Ingen legger merke til de to lett solbrente nordmennene. De blir utpekt som favoritter i sin klasse av flere store medier i USA.
– Når de får høre at vi er nominert, så blir de veldig interessert og vil høre om filmen. Du blir litt stjerne. Det er selv i kortfilm-klassen, sier Witzøe og viser fram en brusflaske-holder i plast.
I snart tre uker har han og produsent Gudrun Austli reist Los Angeles på kryss og tvers. Nylig fikk de selskap av resten av de som jobbet med filmen.
Sammen har de deltatt på alle arrangementer i forbindelse med Oscar-utdelingen. Hensikten har vært å reklamere for «Tuba Atlantic». Det er filmen som kan gi dem en forgylt Oscar-statuett.
– Det kuleste med Oscar er faktisk at vi blir kjent med de andre som er nominert. Jeg møtte for eksempel både Martin Scorsese og Steven Spielberg på en middag. Jeg fortalte om «Tuba Atlantic». De fortalte om hvordan de begynte karrieren med kortfilm, sier Witzøe. Han vant student-Oscar med samme film i fjor.
LES MER HER: Eldre, hvite menn velger Oscar-vinnere
«Tuba Atlantic» handler om 70 år gamle Oskar. Han som får beskjed om at skal dø om seks dager. Før det skjer, vil han tilgi sin bror. De har kranglet om arv. Broren bor på den andre siden av Atlanterhavet. Spørsmålet er bare om han finner broren før han dør.
– Temaet treffer alle kulturer. Det blir forstått uansett hvor filmen vises. Det er en sånn type langfilm jeg vil lage i Norge. Det er før jeg kan håpe på jobb i Hollywood, sier Witzøe.
I 2007 vant norsk-kanadiske Torill Kove Oscar for beste animerte kortfilm. Det var 55 år etter at Thor Heyerdahl vant for beste dokumentar i 1952. Årets priser deles ut i Kodak Theatre i Hollywood søndag.
Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.