Kultur
Bildet viser artist og skuespiller Siebth Hoff. Hun gir ut sitt første album. Det er med låtene til sin døde bror Ståle Hoff.

Seiler storebrors skute

Trygve Hoffs datter Sibeth Hoff prøver seg på ny musikk. Hun slipper sitt første album «Skipper skuteløs». Det er med brorens låter.

Plata «Skipper skuteløs» er tilegnet musikeren Ståle Hoff. Han ble tidlig syk av sykdommen MS. Han døde i 2010, bare 47 år gammel. Ståle Hoff var et musikkens naturtalent. Han turnerte med faren fra han var 14 år. Han etterlot seg mye musikk. Nå har lillesøster Sibeth Hoff videreført noe av brorens musikkarv. Hun var nemlig den storebroren brukte til å diskutere musikken sin med underveis. Det var da han jobbet med et kommende album. Det kalte han tidlig «Skipper skuteløs».

– Men da Ståle ble syk, stoppet alle planer brått opp. Han ga slipp på ambisjonene om plata også, forteller Sibeth Hoff. Hun er mest kjent som skuespiller, sammen med sin andre bror Stig Henrik Hoff. Platen er et prosjekt hun ikke har klart å legge fra seg.

– Det er så utrolig fine låter og så mye arbeid som ligger bak. Jeg kunne ikke se på at de ikke skulle få komme ut, sier hun til nyhetsbyrået NTB. Men hun legger ikke skjul på at det å jobbe med albumet har vært både kronglete og smertefullt.

– Ståle var bluesmusiker, det var der hjertet hans lå. Men jeg klarer ikke synge blues. Jeg har et helt annet uttrykk. Jeg har havnet i et landskap jeg vil kalle skramle-pop. Det ligner litt på det musikeren Tom Waits lager.

Da Sibeth Hoff var barn, var det far og brødrene som på en måte eide musikken.

– Jeg ville finne meg en egen vei. Pappa var også engasjert i teater. Det var det første jeg ble glad i.Der fant vi to noe felles, fortsetter hun.

Hun utdannet seg innen teater i Wales i Storbritannia. Det var før hun kom til den norske scenen. Hun turnerte med farens musikk i forestillingen «Hoff ubarbert». Og på Oslo Nye Teater har hun blant annet spilt i 66 forestillinger av «Kalenderpikene».

– Vi var ikke særlig blyge hjemme da jeg vokste opp. Jeg regner meg for å være alt annet enn sjenert. Men det ble tøffere enn jeg hadde trodd å kaste klærne på scenen, sier hun. Forestillingen var nesten full av publikum hver gang. «Kalenderpikene» handlet egentlig om sykdommen kreft. Men det følte hun at ble borte i at skuespillerne var nakne på scenen.

– Men det var en morsom erfaring. Jeg føler at jeg var modig, sier skuespilleren. Hun synes at det er enda skumlere å komme med en egen plate for første gang.

– Nå skriver jeg på eget materiale. Det å gjøre Ståles låter var et slags kall. Men etter å ha tolket pappa og Ståle, er jeg klar for å rendyrke mitt eget, fortsetter hun. Hun forteller at hun også har levert en av tekstene på albumet. Hun har også laget sin egen tolkning av låten «Nocturne i nord». Den er laget av faren Trygve Hoff.

Låtene på «Skipper skuteløs» er preget av Hoff-familiens tilknytning til nord. Albumet har sanger med med tekster som rommer store landskap, åpne hav og store vidder. Det er også mye mørke i Ståle Hoffs musikk.

– Det er låter som «Avvist» og «Noen kommer noen går». De blir ekstra sterke med tanke på hans sykdomshistorie og død, Men låtene ble skrevet før han ble syk. Da han døde i 2010, var det etter lang tids sykdom og svekkelse. Han kunne ikke snakke eller spise selv på det siste. Han ble ugjenkjennelig. I den første tiden etter at han døde, var det likevel som om den gamle Ståle kom tilbake til meg. Jeg følte også jeg at jeg kom nær ham igjen da jeg jobbet med denne platen.

– Hva tenker familien din om platen?

– Mamma har i likhet med meg følt at dette materialet må ut. Stig Henrik har nok vært mer avventende. Jeg tror kanskje han var redd for at det ikke skulle bli bra nok. Nå har han hørt det, og er begeistret.

Nå håper Sibeth Hoff det kan bli både konserter og turné med materialet.

– Jeg har blant annet tenkt å reise nordover, til røttene. Da vil jeg nok blande inn litt av pappas materiale også.

Mer fra Kultur

På forsiden nå