Kultur

Få kvinner kan få Amanda-pris

Forslagene til årets Amanda-priser ble klare tirsdag. Få kvinner er nominert. Flere svært populære filmer er ikke nominert som beste film.

Amanda er en pris som deles ut til filmer. Nå er de som er får kjempe mot hverandre i ulike kategorier, valgt. Mange ble overrasket. Populære filmer som «Hodejegerne» og «Oslo, 31. august» er ikke nominert til Amanda for beste kinofilm. Det er derimot filmene «Babycall», «Få meg på, for faen», «Kompani Orheim» og «Pushwagner».

Filmene «Oslo, 31. august» og «Hodejegerne» er nominert til flere andre priser. Den første er nominert til seks priser, den siste til tre.

I klassen beste mannlige skuespiller er også Sven Nordin nominert for «Sønner av Norge» og Kristoffer Joner for «Kompani Orheim».

Det er også få nominasjoner til beste kvinnelige skuespiller. Det har det siste året vært så få roller for kvinner i norsk film at Amanda-juryen kun har to navn på sin liste. De to er svenske Noomi Rapace for «Babycall» og Helene Bergsholm for «Få meg på, for faen».

– Det har vært veldig få kvinnelige roller. Og det er ekstremt få kvinnelige hovedroller. Det er ekstremt dumt og ikke realistisk, sa juryleder Jan Eggum da han presenterte nominasjonene tirsdag.

Musikeren er veldig interessert i film. Eggum sier han liker alle typer filmer, med ett unntak. Det er Hollywood-filmer. Dem styrer han helst unna.

Men norsk film ser han gjerne. Som juryleder har han sett 28 filmer som har hatt premiere det siste året.

– De vi har nominert er veldig bra. Det var vi veldig enige om. Jeg slapp å bruke dobbeltstemmen min som juryleder, sier han.

Og film ser han alltid på kino.

– Når du går inn i en kinosal, de slukker lyset og du ser film, er det et kick i seg selv. Jeg får mye ideer av film til å skrive sanger og tekster, sier Eggum til NTB.

Enkelte filmer har fått flere nominasjoner. Thrilleren «Babycall» har fått flest med ni.

Av skuespillere er Kristoffer Joner nominert til to Amandaer. Det for beste mannlige skuespiller i «Kompani Orheim» og beste mannlige birolle i «Babycall».

I den siste klassen må han kjempe med to andre kjente skuespillere. Det er Mads Ousdal for «Arme riddere» og Jon Øigarden for «Varg Veum – I mørket er alle ulver grå».

– Det er kjempegøy å bli nominert. Men for å være helt ærlig, synes jeg det er overraskende å bli nominert for en Varg Veum-film, sier Øigarden.

I klassen kvinnelige biroller er Linn Skåber nominert for «Kong Curling». Malin Bjørnhovde er nominert for «Få meg på, for faen» og Cecilie A. Mosli for «Kompani Orheim».

Eggum sa også at det lages for få barnefilmer i Norge.

– Det er bare tre barnefilmer som har hatt premiere det siste året. Det holder ikke. Nå tror jeg det må bli en skjerping på dette området, sier Eggum til NTB.

Juryen har valgt å nominere alle de tre filmene. Det er «Knerten i knipe», «Blåfjell 2 – Jakten på det magiske horn» og «Til siste hinder».

Amanda-prisene deles ut 17. august under filmfestivalen i Haugesund.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå