Kultur

Viser fellesskap med musikk

Festivalen Olavsfestdagene i Trondheim er 50 år. De feirer med musikk fra Jerusalem. Gjennom musikken vil de vise hvor mye jøder, kristne og muslimer har felles.

Jerusalem er en by med mye konflikter. Men i musikken er det mer som forener enn som skiller. Det mener direktøren for Olavsfestdagene.

Nidaros i Trøndelag har vært et viktig sted for pilegrimer i Nord-Europa. Musikk-festivalen Olavsfestdagene har de siste årene hatt andre viktige mål for pilgriner som tema. I år har turen kommet til Jerusalem. Det er en veldig viktig by for både kristne, jøder og muslimer. Alle de tre religionene har hellige steder i byen. Både israelere og palestinere vil ha byen som sin hovedstad. Konflikter har preget byen i flere hundre år.

– Vi tar ikke opp konfliktene. Vårt tema er kultur og musikk. Og da ser vi hvor mye som er felles mellom jøder, kristne og muslimer, sier Randi Wenche Haugen til nyhetsbyrået NTB. Hun direktør for Olavsfestdagene.

Åpnings-forestillingen er i Nidarosdomen 28. juli. Den heter «Den unge pilegrim». Det er et nytt verk laget til festivalen. Bertil Palmar Johansen har laget musikken. Terje Nordby har skrevet tekstene. Stykket handler om tre unge mennesker fra forskjellige religioner. De er alle på en pilegrims-reise til samme sted. Musikken er inspirert av både arabisk, persisk, jødisk og kristen musikk.

– Dette er en stor satsing fra vår side, sier Haugen. Hun har vært på en av prøvene, og lover at folk har noe å glede seg til.

Franske Jordi Savall følger opp med konserten «Jerusalem». Jerusalem er 4.000 år gammel. Savall Han spiller musikk fra ulike tider i byens historie. Musikken til Savall kalles tidlig-musikk.  Det er gammel musikk som spiller på kopier av instrumenter. Instrumentene er laget slik de var på den tiden musikken kommer fra.

Savallprøver å finne ut hvordan musikken hørtes ut da den var ny. Så spiller han mest mulig slik. Han spiller instrumentet gambe. Det er et gammelt instrument som ligner litt på en cello. Han har også med seg sitt eget orkester. I tillegg har han med seg israelske, palestinske, irakiske, greske og armenske musikere.

– Jordi Savall har gjort en kjempejobb. Han har lett i musikk-historien. Han har funnet ut hvordan musikk fra ulike kulturer har smeltet sammen i Jerusalem, sier Haugen.

Festivalen varer til 5. august. Da blir det en konsert med verket «War Requiem». Det er skrevet av komponisten med Benjamin Britten. Verket er skrevet mot krig.

– Det er første gang Brittens rekviem er satt opp nord for Oslo. Det blir en kjempe-produksjon, sier Haugen.

Olavsfestdagene byr også på blant andre DumDum Boys, Emmylou Harris, Patti Smith. Totalt er det rundt 200 arrangementer.

Festivalen har blitt kritisert for å ha for mange ulike ting på programmet. Egentlig er det en festival for kirkemusikk. Men en del arrangementer har lite med kirkemusikk å gjøre.

Men det er mye forskjellig som kan kalles kirkemusikk, mener Haugen.

– Bare spør organistene. I begravelser spiller de like ofte Åge Aleksandersen som tradisjonelle salmer, sier hun.

Hun sier at alle tilbakemeldinger fra publikum viser at de liker å ha mye å velge i. Mange er ikke bare opptatt av én type musikk, sier Haugen.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå