Kultur

Minnes 22. juli

Over hele landet samles mennesker 22. juli. De skal minnes terror-aksjonen i fjor på forskjellige måter. Klar Tale gir deg oversikten over minne-markeringene.

Det vil være markeringer over hele landet 22. juli. Noen er offisielle, mens flere vanlige folk har laget egne markeringer. De bruker blant annet nettsamfunnet Facebook til å samle folk.

Akershus

Kl. 11.00: Minnemarkering i Vestby. Et nytt minnesmerke blir vist for første gang.

Kl. 11.00: Minnemarkering Vinterbro. Privat Facebook-initiativ.

De ber folk om å samles i rundkjøringen nedenfor Vinterbro-senter. Tenn lys og legg igjen blomster, ber de på nettsamfunnet Facebook.

Buskerud

Kl. 08.00: De som mistet venner og familie på Utøya får besøke øya. Det skjer fra klokka 08.00 og etter klokka 17.00. Markeringen arrangeres av Den nasjonale støttegruppen etter 22.juli-hendelsene.

Kl. 11.00: Minne-gudstjeneste i Hole kirke. Både kongehuset og regjeringen vil være representert.

Kl. 12.00: Ungdoms-partiet AUF har sitt eget arrangement på Utøya fra klokka 12.00 til 16.30. Hit kommer blant annet Jens Stoltenberg og Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt for å tale. Det blir også flere kulturelle innslag og sang.

Kl. 12.00: Lunsj-arrangement på Sundvolden Hotell for de som mistet venner og familie på Utøya. Arrangert av Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene.

Hedmark:

Kl. 11.00: Minne-markering i Hamar domkirke. Det blir også fakkeltog og konsert.

kl. 15.00: Avduking av statue nedenfor Sand gamle kommunehus. Stortings-representant Knut Storberget deltar.

Hordaland:

Kl. 11.00: Minne-gudstjeneste i Bergen Domkirke og på Osterøy.

Nordland:

Kl. 11.00: Minne-gudstjeneste Bodø domkirke og i Mo kirke.

Nord-Trøndelag:

Markering i Namsos kirke.

Oslo:

Kl. 09.30 Nedleggelse av krans i regjeringskvartalet. Statsminister Jens Stoltenberg og flere andre politikere deltar. Kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen vil også være til stede.

Kl. 11.00: Minne-gudstjeneste i Oslo domkirke. Hit kommer representanter fra kongehuset og regjeringen.

Kl. 11.00: Minne-gudstjeneste i Oslo Døvekirke. Åpen kirke til klokka 15.00. Hit kan folk komme for å tenne lys, be, eller bare for å sette seg ned og tenke.

Kl. 12.00: Mulig rosetog i sentrum. Privat initiativ via Facebook.

Kl. 20.00 Nasjonal minnekonsert Rådhusplassen i Oslo. Konserten arrangeres av Kultur-departementet og NRK Aktivum. Hit kommer blant annet artistene Lillebjørn Nilsen, deLillos, Karpe Diem, Marit Larsen, Mari Boine, Vinni og Halvdan Sivertsen. Flere av artistene har laget nye sanger og tekster til denne konserten. Forfatterne Karl Ove Knausgård, Åsne Seierstad og Frode Grytten har skrevet spesielle tekster om 22. juli. Konserten er for alle og vises også på TV-kanalen NRK 1. I en del kommuner blir den vist på storskjerm. Den sendes også i flere andre land.

Rogland:

Kl. 11.00: Minnegudstjeneste Bryne kirke.

Kl. 12.30: Stavanger: Minnemarkering i Byparken ved Paviljongen

Kl.17.00: Minnemarkering på Rådhuset i Haugesund.

Svalbard:

Kl. 11.00: Gudstjeneste med markering av 22. juli.

Kl. 19.30: Åpent hus for ungdom på ungdomshuset i Longyearbyen. Minnekonserten i Oslo blir vist på skjerm. Ungdomshuset holdes åpent utover kvelden.

Sør-Trøndelag

Kl. 11.00: Minnegudstjeneste Nidarosdomen.

Kl. 14.00: Minnemarkering på Torvet i Trondheim. Artistene Øyvind Brandtzæg, Andreas Aase, Lisa Winsjansen Restad, Martin Mulholland og Ungdomsgruppen i Nidarosdomens jentekor bidrar. I løpet av dagen vil det bli holdt tale av ordfører Rita Ottervik, AUF og Støttegruppen for 22. juli i Sør-Trøndelag.

Telemark:

Kl. 18.00: Minnes-merke laget av kunstneren Nico Widerberg vises for første gang. Det skjer ved Elvarheim i Dalen i Tokke kommune. Det blir også taler og kultur-innslag.

Troms:

Kl. 15.30: Minne-markering i Tromsø rådhus. Her blir det åpning av rosebed og minnetale.

Etter åpningen kan folk å skrive minneord og legge ned roser.

Kl. 19.00: Minne-markering og konsert i Salangen kirke.

Vest-Agder

Kl. 15.30: Minne-markering i Rådhusparken i Lyngdal kommune. Også her skal et nytt minnes-merke stå klart.

Gudstjeneste i Kristiansand Domkirke. Varaordfører Jørgen Kristiansen vil være til stede og holde en tale på vegne av kommunen. Det blir markering også i Mandal kirke.

Østfold:

Kl. 18.30: Minne-markering i Kirkeparken i Sarpsborg. Et minnes-merket laget av kunstneren Nico Widerberg blir vist fram. Det blir også taler og gudstjeneste i Sarpsborg kirke.

Kl. 19.00: Samling på Tollboden i Fredrikstad. En egen gruppe på nettsamfunnet Facebook vil samle folk for å gå i tog med roser.

Den lokale avdelingen av Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene arrangerer sammenkomst i Folkets Hus. Minnegudstjeneste i Fredrikstad domkirke.

Den norske kirke:

De to offisielle minne-gudstjenestene skjer i Oslo domkirke og Hole kirke i Buskerud. Gudstjeneten i Hole kirke blir vist på storskjerm utenfor, fordi det trolig ikke er plass inne i kirken til alle som kommer.

Den norske kirke ønsker også at de andre menighetene i landet markerer dagen i gudstjenesten.

Sjømannskirken har spesielle minne-markeringer i blant annet Albil i Spania, og Berlin og Hamburg i Tyskland.

Fotball:

Det blir ett minutts stillhet før avspark i samtlige kamper i både eliteserien og 1.-divisjon 22. juli. Norges Fotballforbund også bestemt at alle fotballkamper søndag 22. juli skal ha avspark senest klokken 16.00.

Markeringer på andre datoer:

Alta: Minne-markering og nytt minnes-merke 22. august.

Bodø: Minne-markering og nytt minnes-merke. Dato ikke fastsatt.

Osterøy: Nytt minnes-merke 12. august.

Stryn: Minne-markering og nytt minnes-merke i sentrum lørdag 11. august kl. 17.00. Etterpå er det minne-konsert i Stryn kulturhus.

Søndag 12. august skal folk gå i minne-marsj over Flofjellet. Det blir minne-gudstjeneste ved skihytta på Flofjellet klokka 12.00.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå