Kultur

Vil fengsle jenteband i tre år

Pussy Riot bør dømmes til tre år i fengsel. Det mener den russiske statsadvokaten. Artister over hele verden protesterer.

Statsadvokat Aleksej Nikiforov leder saken mot jentebandet Pussy Riot i Russland.

– Handlingene deres viser tydelig religiøst hat og fiendskap, sier statsadvokat Aleksej Nikiforov i retten tirsdag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Rettssaken startet mandag i forrige uke. De tre jentene er tiltalt for å ha skapt uro. Det skjedde da de løp inn i en kirke i Moskva i mars. Der sang de en sang mot president Vladimir Putin. Like etterpå ble jentene pågrepet av politiet. De er varetektsfengslet frem til januar 2013.

LES MER HER: Rettssak mot pønkejenter i gang

– Å banne i en kirke er misbruk av Gud, sier Nikiforov.

Vladimir Putin har tidligere sagt han mener at det ikke finnes noe bra med det jentene gjorde. Likevel vil han ikke at jentene straffes for hardt. Det sa han da han snakket med journalister i London i Storbritannia torsdag.

– Jeg håper retten vil komme til en riktig beslutning, sa Putin, ifølge NTB.

Putin var i Storbritannia for å følge med på De olympiske leker (OL). Flere kjente artister brukte besøket til å protestere mot fengslingen av jentene. De skrev et brev som ble trykt i den britiske avisa The Times. Der kaller de rettssaken mot Pussy Riot for «hårreisende».

Blant artistene er Pet Shop Boys, Pete Townshend fra The Who, Jarvis Cocker fra Pulps, Alex Kapranov fra gruppen Franz Ferdinand, Johnny Marr fra The Smiths og sangeren Corinne Bailey Rae.

Også popstjernen Madonna støtter de tre jentene. Hun kaller saken for urettferdig.

– Jeg håper de ikke må sitte syv år i fengsel. Det ville være en tragedie, sier hun til nettstedet Dailymotion. Det skriver nettavisa dagbladet.no.

Den amerikanske stjernen spiller konsert i Moskva tirsdag. Mange lurer på om hun da vil snakke om rettssaken. Det gjorde nemlig rockestjernen Patti Smith da hun var i Norge forrige uke. Hun var kledd i en spesiell T-skjorte da hun spilte konsert i Oslo.

«Putin has pissed himself» (Putin har pisset på seg selv) stod det med store bokstaver. Like under stod det «Free Pussy Riot» (Slipp Pussy Riot fri).

– Jentene i Moskva er tiltalt for å være frie og for å ha uttrykt seg, sa hun til nettstedet nrk.no. Smith sa også at Putin mangler humor.

Siste utgave

På forsiden nå