Kultur

Se serier lovlig på nett

HBO og Netflix kommer til Norge. Det betyr at det blir lettere å se populære TV-serier og filmer helt lovlig på nett.

Netflix er det første internasjonale selskapet med nett-TV som kommer til Norge. Snart tilbyr også den amerikanske TV-kanalen HBO nett-TV her. Da kan du lovlig se serier som «Sex and the City» og «Game of Thrones» når du vil. Det har ikke vært mange kanaler på nett-TV som har kunnet tilby store internasjonale serier i Norge. Dermed har mange valgt å laste ned serier og filmer ulovlig på internett.

LES MER HER: Ivrig etter mer «Sex og singelliv»

Etter hvert som filmene og seriene blir lettere å få tak i, vil flere heller velge å betale for det, sier Eirik Solheim. Han er redaktør for teknologi-bloggen nrkbeta.no.

For å bruke Netflix, må du registrere deg på nettsiden deres. Du må betale en fast avgift. Etter det kan du se filmene og seriene de tilbyr. Du kan blant annet se dem på PC eller på smart-telefoner. Solheim er spent på å se hvordan Netflix sitt tilbud vil bli i Norge.

– Vi vet ikke om vi får det samme utvalget på tv-serier og filmer i Norge som de har i USA. Netflix har lov til å vise en del TV-serier i USA. Det betyr ikke at de får lov til å vise de samme seriene i Norge. Det blir også spennende å se hvor mye de tilpasser seg norske seere. Om de vil vise barnefilmer med norsk tale. Eller hvordan de gjør det med norsk teksting, sier Solheim.

LES MER HER: Gale menn vant igjen

Han forteller at det ikke bare blir lett å se serier på nett. Det er ikke sikkert at du har raskt nok internett til å få så mye ut av tjenesten.

– Videoer av høy kvalitet er det mest krevende for internett-linjen og PCen din. Har du ikke god nok datamaskin eller internett-linje, så vil du ikke få så mye ut av tjenestene, sier redaktøren.

Solheim tror at alle de vanlige TV-kanalene følger godt med på hva som skjer. Men han tror ikke vi kommer til å velge nett-TV i stedet for vanlig TV.

– Foreløpig er det ingenting som tyder på at folk ikke vil sitte på sofaen sin og se på vanlig TV, forteller Solheim.

LES MER HER: Suksess-serie starter tidlig

De norske TV-kanalene viser færre utenlandske serier enn før.

– Folk får tak i seriene andre steder først. Da mister de litt av verdien, sier Lise Storm Hansen til nettstedet nrk.no. Hun er kanal-ansvarlig i NRK1.

Klar Tale har snakket med Netflix. De ville ikke si noe før de har startet opp i Norge. De vil heller ikke si noe om når det skjer. HBO nett-TV åpner i Norge i midten av oktober. Det koster rundt 80 kroner i måneden å se på serier og filmer hos dem, ifølge kanalen TV 2.

Siste utgave

På forsiden nå