Kultur

Velkommen til pepperkake-land

Pepperkake-byen i Bergen blir den største noensinne. Flere andre steder i landet lages det også pepperkake-byer før jul.

Årets utstilling i Bergen i Hordaland ser ut til å bli den største og fineste noensinne. Det sier arrangørene av pepperkake-byen, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Lørdag åpner det som blir den 22. byen i rekken. Helt siden 1991 har Bergen bygget en stor by av pepperkaker. Hvert år blir den sett av rundt 100.000 personer.

Men i 2009 holdt det på å gå galt. Da knuste en beruset 20-åring hele byen, kort tid før den skulle åpne. Folk engasjerte seg og sto på for å bygge en ny by. Dermed kunne den likevel åpne som planlagt.

I år flytter utstillingen. Før sto den i et telt på Torgallmenningen. Nå skal den inn i banken DNB.

– Vi er kjempeglade. Dette blir så bra. Nå kan vi komme til ferdige lokaler som er flotte og store, og som har stikkontakter, sier Steinar Kristoffersen til avisa Bergens Tidende.

Han er sjef for pepperkake-byen.

Pepperkake-byen i Bergen bygges av alle som vil være med. Flere tusen mennesker deltar – både familier, barnehager og bedrifter. Og ikke bare bergenserne er med. Folk fra kommunene rundt bygger også.

I fjor kom det inn hele 1.650 bygg til pepperkake-byen. Det er både hus, kirker, telt, båter og kjøretøy. Flere bygger kopier av kjente bygninger, fra både i Bergen og andre steder. Eiffel-tårnet i Paris er ett eksempel.

Hva som er bygget i år, gjenstår å se. Kanskje har noen fulgt forslagene til pepperkake-sjef Kristoffersen.

– Jeg kunne godt tenke meg Operahuset i Bjørvika i Oslo og andre flotte bygg som Nidarosdomen og Holmenkollen, sa han før byggingen startet.

Selv om Bergen har den største byen, har de ikke den eneste.

I Stavanger i Rogaland bygger de pepperkake-by for niende år på rad. Det er avisa Stavanger Aftenblad som har byen i sine lokaler.

Dyreparken i Kristiansand i Vest-Agder lager også en pepperkake-by i år. De bruker forfatteren Thorbjørn Egner som inspirasjon. I år er det 100 år siden Egner ble født. Barnehager og privatpersoner skal bygge hus og figurer fra Egners fortellinger «Kardemomme by», «Hakkebakkeskogen» og «Karius og Baktus».

Andre steder som skal bygge pepperkake-byer er Strømmen i Akershus, Odda i Hordaland, Måløy i Sogn og Fjordane, Sør-Varanger i Finnmark og Finnsnes i Troms.

Siste utgave

På forsiden nå