Kultur

Å «nave» ble årets nyord

Å ta seg et år fri og leve på penger fra Nav ga det nye ordet «å nave». Nå er det kåret til årets nyord.

Eksperter på språk har sett gjennom nye ord som ble laget i løpet av 2012. I år var det debatt om unge som tar seg et år fri og ikke jobber. De lever på støtte fra Nav. Det ble kalt «å nave». Verbet er nå kåret til årets ord.

Teknologi og kosthold er som vanlig også å finne på topp-ti-lista over gode nyord. Lista er nederst i saken.

Å nave ble første gang hørt i mars 2012. Det sier senior-konsulent Ole Kristian Våge i Språkrådet. Våge er temmelig sikker på at nave og naving er gode norske ord som folk vil fortsette å bruke.

– Mange husker nok debatten om skoleungdom som tar seg et friår som er dekket av støtte fra Nav. I årets debatt om hva vi tenker om velferden vår, spilte dette nyordet en viktig rolle. Ikke bare ble naving brukt blant ungdommer. Det ble også brukt i nyhetsartikler, kronikker og til og med i spørretimen i Stortinget, sier Våge til nyhetsbyrået NTB.

LES OGSÅ: Ikke bruk disse ordene

Et annet nytt ord er grovkarbo. Mange har gått på dietten lavkarbo, hvor de skal spise lite karbohydrater. Nå har flere gått over til grovkarbo. Da skal folk spise grovt korn i mat i tillegg til grønnsaker og frukt.

Strømming betyr å hente inn musikk, data eller filmer fra internett og spille dem av.

– Strømme-tjeneste er på full fart inn i det norske språket. Før gjaldt ordet først og fremst musikk og radio. Men nå er det også vanligere med strømming av filmer og serier. Derfor dukker ordet strømme-tjeneste stadig opp, sier Våge.

I Norge har mange begynte å kalle folk som skriver sinte innlegg på internett for «troll». Nå har både engelsk og fransk tatt til seg dette ordet. Magasinet Le Figaro har kåret det gamle nordiske ordet til ett av hundre nyord i 2012.

Det svenske språkrådet kårer et nyord hver måned. Ett av ordene i år er drinkoreksi. Det brukes også i Norge. Drinkoreksi vil si å spise lite før og etter en fest. Det er for å bli fortere full og å legge lite på seg.

Her er den norske ti-på-topp-lista over nyord:

1) Nave (naving)

2) Grovkarbo

3) Bankunion. Mange europeiske land har slitt med økonomien i 2012. Den europeiske union (EU) har foreslått å lage en bankunion. Det skal redde europeiske banker ut av krisen.

4) Strømme-tjeneste

5) Smartskole. Smart er et ord som blir mer og mer vanlig på norsk. Et eksempel er smarttelefon. Smart betyr her høyteknologisk eller avansert. Ordet kom etter en debatt om norske skoler i den digitale utviklingen.

6) Monsterlønn. Ordet kom etter diskusjonen om at norske ledere har høy lønn.

7) Halehelt. Flyselskapet Norwegian lagde en konkurranse. Folk kunne stemme på hvem som skulle få bildet sitt på halen av flyet. Dermed ble ordet halehelt skapt.

8) Grexit. Er en forkortelse av ordet gresk satt sammen med ordet exit. Ordet kom da mange begynte å lure på om Hellas ville forlate samarbeidet om valutaen euro.

9) Glanekø. Ordet brukes blant annet om nysgjerrige bilister som kjører sakte forbi når det har skjedd ulykker eller andre hendelser langs veien.

10) Karbonsko. En ny sko som brukes av skiløpere. Skoen er laget av karbon. Derfor er den lettere og stivere enn andre skisko.

Siste utgave

På forsiden nå