Kultur

Sender gamle radioprogrammer

Kanalen NRK Gull sender ekstra lenge i julen. Da kan du høre mange tradisjonelle radioprogrammer.

NRK Gull er en egen radiokanal som sender gamle NRK-programmer. I jula betyr det mange gode, gamle programmer.

Til daglig sender kanalen bare fire timer med programmer om dagen. Så har de repriser resten av døgnet.

Men i jula blir det ekstra mange sendinger. Fra julaften til 30. desember sender NRK Gull 12 timer med programmer om dagen.

LES MER HER: Jul på egen kanal

Visesangeren og journalisten Erik Bye starter på julaften. Klokken 12 sendes programmet «Vi går om bord» fra 1962. Det var et program som Bye hadde om sjøfolk. I 1962 ble det sendt på radio for siste gang. Etter det ble programmet sendt på TV i stedet.

Klokken 17 på julaften ringes jula inn på NRK Gull. Det gjøres med et opptak fra 1945. Her hører vi folk som feirer jula etter at andre verdenskrig tok slutt.

På julaften kveld sender kanalen tradisjonelle julesanger. Det blir også radioteater. Da sendes stykket «De gamles julaften» fra 1955, skrevet av Vilhelm Krag.

LES MER HER: Likevel Disney på julaften

Hver dag i romjulen sendes også noen faste innslag. Det er blant annet «Julefeiring i gamle dager». Da får lytterne høre klipp fra arkivet. De handler for eksempel om advent, kristne juletradisjoner, mattradisjoner og julenissen.

Hver dag sendes også et program som handler om jul på radio før i tiden. På julaften blir det klipp fra arkivene fra 1930- og 1940-årene. Senere i uka blir det klipp fra senere tiår. Andre programmer er «I rampelyset og «Perler fra Platearkivet». «I rampelyset» er fra 1950-årene og handler om kjente artister. På «Perler fra Platearkivet» spilles det selvsagt mest julemusikk.

Utover uka blir det humor med blant andre Odd Børretzen, Arthur Arntzen og Rolv Wesenlund. Den finske romanen «Sju brødre» av Aleksis Kivi kommer også på radio. Den ble lest inn for NRK i 1960. Mange kjente skuespiller var med på lesingen.

Fra Radioteatret hører vi stykket «Dommer Hamre». Det er i seks deler. I tillegg sender Radioteateret enda et stykke hver dag. Blant annet får vi høre Ludvig Holbergs komedie «Julestuen» spilt inn i 1955.

Mer fra Kultur

På forsiden nå