Kultur

Munch-avtalen ødelegger politisk samarbeid

Fremskrittspartiet vil ikke samarbeide med byrådet i Oslo om budsjettet. Partiet vil ikke at Munch-museet skal være i Bjørvika.

Tirsdag bestemte byrådet i Oslo at Munch-museet skal ligge i Bjørvika. Dette kalles Lambda-prosjektet. Byrådet består av partiene Høyre (H), Venstre (V) og Kristelig Folkeparti (KrF). De fikk støtte av Sosialistisk Venstreparti (SV).

Det liker ikke Fremskrittspartiet (Frp). De vil derfor ikke samarbeide med byrådet om budsjettet. Frp har til nå hatt en avtale om budsjett med byrådet, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Vi nekter å forhandle med byrådet om budsjett fram til 2015, sier Carl I. Hagen.

Han er leder for Frp-gruppen i bystyret i Oslo.

LES MER HER: Vil bygge Munch-museum i Bjørvika

Hagen mener at byrådet vil bruke mer penger enn det som var avtalt med Frp. Etter avtalen skulle prisen for nytt Munch-museum og bibliotek ikke bli mer enn 2,7 milliarder kroner.

Det blir mye dyrere med et Munch-museum i Bjørvika. Bare det nye museet kommer til å koste omtrent 1,717 milliarder kroner.

– Det er veldig leit at partiene bryter avtalen med oss, sier Hagen.

SV endret tirsdag mening om Munch-museet. De vil nå at Munch-museet bygges i Bjørvika ved siden av Operaen. Før ville partiet at det skulle bygges et nytt museum på Tøyen. Det er der museet er i dag. I bytte mot at museet flyttes, skal det brukes 250 millioner kroner på Tøyen. Pengene skal brukes til å bygge badeland, kulturskole, barnehager og utescene.

– For Oslo SV har det i Munch-saken vært to viktige hovedpunkter. Det ene er at kunsten skal ivaretas på en god måte. Det andre har vært å styrke Tøyen-området. Begge deler har vi fått til i denne avtalen, sa Marianne Borgen på en pressekonferanse på tirsdag.

Hun er leder for SV-gruppen i Oslo bystyret.

LES MER HER: Gikk i fakkeltog for Munch-museum

Arbeiderpartiet (Ap) føler seg sviktet. Anders Røberg-Larsen er sint på SV.

– Svært skuffet over SVs svik mot Tøyen! Hvordan kunne dere? skriver han på Twitter. Ap har ønsket at et nytt Munch-museum også skal ligge på Tøyen.

Striden om et nytt Munch-museum har vart i mange år. Lambda-prosjektet kom etter en arkitektkonkurranse om at det skulle bygges et nytt bygg i Bjørvika. To år senere ble disse planene stanset av Frp, Ap, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Arkitekten Juan Herreros har tegnet Lambda-bygget. Han ga aldri opp håpet om at hans bygg skulle bli det nye Munch-museet, skriver avisa Aftenposten.

– Vi har aldri hatt følelsen av at prosessen var død. Vi har alltid hatt følelsen av at prosessen var levende. Nå tror jeg det blir en happy end, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå