Kultur

Munch i brede strøk

Maleren Edvard Munchs malerier skal få et nytt hjem. Men først skal 270 av bildene hans vises på verdens største utstilling.

Lørdag åpner utstillingen der verkene til Norges mest kjente bildekunstner skal vises. 270 av Edvard Munchs malerier skal stilles ut. Det er 150 år etter at Munch ble født. Fredag fikk pressen se utstillingen. Fra søndag kan du og andre publikummere nyte bildene.

Jubileums-utstillingen «Munch 150» er delt på to steder. Årsaken er at de ikke får plass i et hus. Verkene fra den første delen av Edvard Munchs liv vises i Nasjonalgalleriet i Oslo sentrum. Det er verk fra 1882 til 1903. Årene 1904 til 1944 er representert i Munch-museet på Tøyen. Over 270 litografier, tegninger, akvareller og malerier skal vises fram.

– Vi skal først og fremst feire Edvard Munch. Men vi ønsker å gi folk mer kunnskap om Munchs liv og kunst. Vi vil gjøre folk nysgjerrige og begeistret, sier direktør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen.

Denne uka ble det bestemt at det skal bygges et nytt Munch-museum i Bjørvika i Oslo.

Direktøren ved Nasjonalgalleriet er glad for at politikerne bestemte seg for å bygge et helt nytt Munch-museum.

– Jeg gratulerer med avgjørelsen om et nytt Munch-museum. Det var etter en lang og vanskelig politisk prosess. Det er trolig den beste bursdagspresangen Edvard Munch kunne fått. Det var på høy tid, og så kom det akkurat i tide til utstillingsåpningen, sa Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalgalleriet.

Offentlige og private eiere i hele verden har lånt ut sine verk av Munch. Blant annet mangler nå den nye Munch-utstillingen i Bergen flere bilder, fordi de er lånt ut til Oslo.

Kulturminister Hadia Tajik var på åpningen av utstillingen.

– Dette er en historisk utstilling. Aldri før har man kunnet se den fulle bredden av Munchs kunstnerskap. Dette er sterkt og rørende, sier kulturminister Hadia Tajik til nyhetsbyrået NTB.

Utstillingen er organisert etter tiden Munch malte bildene. Noen av bildene kan også ses etter tema. Munch malte skiftende fremstillinger av seg selv. Han gjentok og bearbeidet også bestemte motiver. Det kan ses på utstillingen. Blant høydepunktene er de nesten komplette bildeseriene «Livsfrisen» fra 1902 og «Reinhardt-frisen» som ble til fra 1906 til 1907.

Munch malte sitt første bilde som 20-åring i 1883. Han malte sitt siste bilde kort tid før han døde i 1944

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå