Kultur
Bildet viser Sakineh Mohammadi Ashtiani fra Iran (til venstre) og Jarle Bernhoft (til høyre).

Rytme mot dødsstraff

Jarle Bernhoft kjemper for at iranske Sakineh skal slippe dødsstraff. Han har laget en rytme som går så lenge folk fortsatt dømmes til døden.

Iranske Sakineh Mohammadi Ashtiani har to barn. I 2006 ble hun dømt for å ha vært utro mot mannen sin. Straffen var at Sakineh skulle steines til døde. Organisasjonen Amnesty International i Norge kjemper for at det ikke skal skje. I sommer skal de bruke musikk i en kampanje mot dødsstraff. Kampanjen heter #keepthebeatalive.

Musiker Jarle Bernhoft har laget en rytme som skal brukes i kampanjen. Det kan også kalles en beat.

– Jeg synes det er vanskelig å si nei når Amnesty spør. Jeg har støttet dem lenge. Amnesty driver med et veldig viktig arbeid. Det er rett og slett en ære å bli spurt, sier Bernhoft i en e-post til Klar Tale.

Han har laget en beat fra sin egen hjerterytme. Den stopper ikke før bruken av dødsstraff stanses.

– Ideen til å bruke min egen hjerterytme kom der og da. Jeg kjente på pulsen min og lekte litt rundt den. Etter hvert kom det en veldig fin låt rundt beaten også. Den er jeg spent på å høre igjen på nettsidene til Amnesty, sier han.

LES MER HER: Protesterer mot steining i Iran

Amnesty International Norge har laget nettsiden Keepthebeatalive.no. Der ligger det en video med Bernhoft som synger og spiller. Gjennom de sosiale nettstedene Vine og Instagram kan alle legge ut bilder, video, musikk eller dans slik at rytmen fortsetter. Musikerne Bertine Zetlitz og Margaret Berger har gjort det. Det har også bandet Team Me og mange andre.

– Vi ønsker å få musikere og folk som deg og meg til å stå sammen mot dødsstraff, sier Helle Bjørnstad til Klar Tale. Hun jobber i Amnesty International Norge og er prosjektleder for kampanjen.

Ifølge henne er kampen mot dødsstraff kommet langt. 97 land har sluttet med dødsstraff. Men fortsatt er det land som dømmer folk til døden. I 2012 ble 682 mennesker straffet med døden i 21 land. Amnesty tror dette egentlig gjelder enda flere.

– For eksempel vet vi at flere tusen blir dømt til døden i Kina. De verste landene er Kina, Iran, Irak, Saudi-Arabia og USA, sier hun.

LES MER HER: Internasjonalt press virker

Bjørnstad sier at Amnesty prøver å få folk i Norge til å være med på kampanjen. Men folk i andre land kan også delta.

– Nettsiden er på engelsk, så det er lett for folk som ikke kan norsk å være med, sier hun.

Bjørnstad sier at Amnesty kommer til å være på forskjellige festivaler i sommer for å fortelle om kampanjen. Det gjør de fordi de ønsker å nå unge mennesker.

– Vi har mange medlemmer som følger med på hva vi driver med hele året. Men det er ikke så mange ungdommer. Nå håper vi også å få flere unge til å engasjere seg i Amnesty og kampen mot dødsstraff. Vi kommer til å fortsette kampanjen også etter sommeren, sier Bjørnstad.

Mer fra Kultur

På forsiden nå