Kultur

Bugle oppdager Europa

En sjarmerende ugle reiser gjennom Europas historie og kultur.

Bugle er navnet på den sjarmerende ugla med utferdstrang. Den er skapt av grafiker Victoria B. Løvenskiold. I en leken barnebok tas vi med på en reise gjennom Europas historie og kultur.

Boken inneholder tegninger, kart og faktarammer. Det står også masse informasjon om storbyer og land i Europa. Ideen fikk Løvenskiold da eldstedatteren skulle til England alene for første gang. Hun var 13 år og skulle være en måned på sommerskole.

– Hun opplevde det som både skummelt og spennende på én gang. Jeg tegnet og forklarte for henne. Det er ettersom jeg kjenner London ganske godt fra studietiden. Så kom ideen om en liten ugle som flyr ut i Europa. Ugla oppdager dette fantastiske kontinentet, sier Løvenskiold til nyhetsbyrået NTB

Hun vil gjerne vise at vi i lille Norge er knyttet til det store Europa. Det er vi gjennom vår historie, arkitektur og kultur.

– Det å fortelle barna at det venter en fantastisk spennende verden der ute. Det er nok noe av min visjon. Mye er litt annerledes der ute. Men så har vi mye felles også, sier hun videre.

Forlaget Embla velger å slippe boken nå i sommerferien. I sommer blir også Bugle hovedbok i bokklubben Barnas Egen bokverden. Boka får dermed et opplag langt over det som er vanlig for en ny norsk barnebokforfatter.

– Tanken med boken er at ungene kan lære noe. Jeg har derfor laget kart som viser byene Bugle besøker. Jeg har også puttet inn kjennetegnene til de ulike byene, samt landenes flagg. Videre har jeg gjort plass til små faktaruter om valuta, språk og styreform, sier forfatteren.

Hun håper voksne tar seg tid til å lese sammen med barna. Og at de fyller inn med egne opplevelser fra de byene og stedene som beskrives. Slik kan boken bli en felles opplevelse.

– I samtaler med foreldrene, kan de lære enda mer, mener Løvenskiold.

Løvenskiold har selv reist mye. Hun er utdannet designer fra Skottland. I dag er hun bosatt i Skien. Der bor hun med mann, tre barn og katt. I hagen har hun sitt eget verksted. Det var her Bugle-boka ble til.

– Jeg håper jeg kan bli med Bugle på flere flygeturer og oppdage nye steder og fenomener rundt om i verden, sier hun. For det er ikke sikkert siste ord er sagt når det gjelder ugla.

– Det hadde vært moro om det ble en hel serie. Men vi får se hvordan den første boka blir mottatt, fortsetter hun. Hun forteller at det vanskeligste med førsteboka var å tegne og beskrive Aten. Selv har hun aldri vært der.

– Jeg måtte «jukse» litt, drive research på nettet og snakke med folk som har vært der, sier hun. Og forteller at hun som barnebokskaper er inspirert av barnebøkene om Ruffen, Barbapappa og Gubben og Katten.

– Jeg liker at det er underfundig, morsomt og detaljrikt. Jeg håper det kan være slik med mine bøker også. Det er at barna oppdager nye ting hver gang de blar i boken, sier Løvenskiold.

Hun har allerede vært på skolebesøk med boka si.

– Flere lærere sa til meg at dette var en glimrende måte å snike inn litt geografi til de yngre elevene på. De mente at boka burde bli pensum, ler Løvenskiold.

Sommerlig ledigtid kan også brukes til noe nyttig. Pakk spennende og lærerrike barnebøker i kofferten i sommer.

Her er andre eksempler:

* «Bugle oppdager Europa». Morsom barnebok om Europas land av Victoria Berge Løvenskiold.

* «Dauinger. «Rubinen». Bok nummer to i Arne Berggrens «Dauinger»-serie er mye friskere enn noen RLE-time og er spekket med reformasjonshistorikk og kirkekritikk. Anmelderne mener Da Vinci koden møter Åndenes makt i dette eventyret.

* «Trollkvinnen i Bergen» – «Mikkel og Tønnes»-serien. Vigdis Bjørkøys bøker gir barna et innblikk i norsk historie på 1600- tallet.

* «Samer» av Sigbjørn Skåden er ute i serien Faktaløver, og foreligger både på samisk og på norsk.

* «Kriminalteknikk»: Faktabok om politiarbeid for barn og unge ført i pennen av kriminalforfatter og politimann Jørn Lier Horst.

* «Førerhunden Amico viser vei». Forfatter Tone Mathisen viser oss livet og innsatsen til førerhunden.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå