Kultur

Sanger fra et sommerhus

Ingrid Olava sprer latter, lys, solskinn og varme med sin nye plate. Hun har laget nesten hele albumet fra sommerhuset sitt.

Sommerhus er gjerne fylt med latter og lys i solskinn og varmt vær. Når kulda kommer tømmes de for liv.

Artist Ingrid Olava har hytte ved sjøen på Storsand i Hurum i Oslofjorden. Der har hun laget de fleste sangene på sitt nye album. Det heter «Summer House» (sommerhus).

– Det er noe midlertidig ved et sommersted. Det er nydelig om sommeren, og forlatt og kaldt om vinteren. Det er litt spøkelsesaktig, forklarer Olava til nyhetsbyrået NTB.

Musikken på plata har noe svevende og drømmende over seg. Olava sier det mye skyldes hovedprodusenten på plata. Det er David Kosten fra Storbritannia.

– David spurte meg hva jeg ville ha og jeg svarte noe veldig vakkert, umiddelbart og fengende. Han klarer alle disse tre tingne. Han kan også få fram pop-refrenget, sier Olava.

LES MER HER: Nye mot gamle

Det nye albumet er hennes tredje. Hun slet med å komme i gang. Hun sto fast og følte lite glede ved musikken.

– Jeg hadde ikke noe lyst til å spille piano. Forleggeren og manageren jobbet for at jeg skulle skrive med andre. Slik kunne jeg lære mye uten at det var noe press, sier hun.

Resultatet ble «Just for tonight». Sangen skrev hun med Petter Kvint i Stockholm. Hun skrev også «Black Box» og «The girl who got away» i Los Angeles med artisten Gary Clark.

De andre åtte låtene har hun skrevet selv. Det er bortsett fra sangen «Jackie Kennedy». Den har Francis Healy i gruppa Travis hjulpet til med.

– Jeg ble kjent med ham gjennom en venn av meg. Han ville gjerne synge en duett med meg. Vi har vært mye sammen i Berlin i Tyskland. Der har han et øvingslokale med flygel og leilighet som jeg har fått lov til å bo i. Han er en god venn. Han ga meg selvtillit da jeg trengte litt omsorg, sier Olava.

Olava synes det var litt risikabelt å skrive om Jackie Kennedy og hennes forhold til John F. Kennedy. Han var president i USA fra 1961-1963.

– Samtidig følte jeg at sangen handlet om min kjempestore kjærlighet. Jeg skrev den i Berlin tre dager etter at jeg hadde landet der, sier hun.

Sangteksten inneholder et haikulignende dikt – «It's like a hundred birds taking off/Into the night while it's snowing».

– Jeg sto på taket på Det Norske Teatret en vinter, da plutselig hundrevis av kråker lettet. Jeg ventet med å lage en sang der jeg kunne bruke det som bilde på kjærlighet.

LES MER HER: Tilfeldig møte i musikken

Sangene på albumet er altså skrevet i et sommerhus. Hun har også skrevet sanger i Oslo, Stockholm i Sverige, Berlin i Tyskland, London i Storbritanna, og Los Angeles og Nashville i USA.

– Jeg synes det er bra å være i byer som New York og Berlin, men jeg liker også godt å være på steder der du kan lukte skogen. Noe av poenget med å jobbe med nye musikere var å bli utfordret for å komme meg videre. Det har jeg absolutt klart, forklarer hun.

Selve innspillingen ble gjort i løpet av ei uke i Angelic Studios på den engelske landsbygda.

20. september legger Ingrid Olava ut på turné i Norge. Hun skal foreløpig spille 16 konserter. Hun åpner i Horten og avslutter 19. oktober i Askim.

– Vi har øvd inn alt fra den nye plata. Det blir nytt og gammelt. Så tar jeg med en av Alf Prøysens mørkeste og mest poetiske sanger, «Lomnæsvisa», sier Ingrid Olava

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå