Kultur

Alt handler om Nesbø i høst

I høst blir kulturlivet preget av Jo Nesbø. Bøkene hans om Harry Hole selger godt. Teaterstykket om Doktor Proktor reiser landet rundt. Og bandet Di Derre gir ut nytt album.

Jo Nesbø er forfatter av krimbøkene om Harry Hole. Han har også skrevet de populære barnebøkene om Doktor Proktor. I tillegg er han vokalist i bandet Di Derre.

I høst reiser Riksteatret rundt i Norge med et teaterstykke om Doktor Proktor.

LES MER HER: Reiser rundt med prompe-teater

Samtidig selger Nesbø fortsatt mye av den siste boka om Harry Hole, «Politi». Boka kom i juni. Den kommer til å ligge på lista over de mest solgte bøkene fram til våren. Det tror Dag Nestegard. Han er redaktør i fagbladet Bok og samfunn.

– Til sammen kommer sikkert Nesbø til å vinne julesalget også. Selv om Roy Jacobsens «De usynlige» ligger på toppen av lista nå, sier Nestegard.

Til nå er det trykket 410.000 av boken «Politi». Boka selger dobbelt så raskt som den forrige boka, «Gjenferd» fra 2011.

– Det er helt unikt. Jeg vet ikke om andre bøker som har solgt så bra da den ble gitt ut, sier Kari Spjeldnæs i forlaget Aschehoug til NTB.

Nestegard tro det også hjelper på salget at Nesbø er en hyggelig fyr.

– Det er klart det er viktig. Når boka er ferdig, skal den selges. Da må du være medievennlig, se bra ut og være synlig. Å være en mystisk og innesluttet forfatter er vanskelig, sier Nestegard.

Jo Nesbø har tjent rundt 300 millioner kroner bare på bøkene sine, skriver Tidsskriftet Kapital. Det gjør ham til tidenes rikeste norske kunstner. Også i utlandet selger bøkene til Nesbø bra.

LES MER HER: Lager amerikansk TV-serie

Nesbøs barnebøker om Doktor Proktor selger også bra. Neste år kommer det en film om Doktor Proktor. Og i år har Riksteatret laget et stykke av boka «Doktor Proktors prompepulver». Det spilles 70 steder i Norge.

I tillegg kommer bandet Di Derre med nye plate. De har fått med seg artisten Unni Wilhelmsen som gitarist i bandet. En singel fra den nye plata er allerede i salg. Albumet kommer i oktober. Bandet planlegger også turné i 2014.

Siste utgave

På forsiden nå