Kultur
Bildet viser et maleri av Nikolai Astrup. Det heter «Ålhustunet, Jølster». Maleriet skal auksjoneres bort i London. Den som kjøper det, må kanskje betale 2 millioner kroner.

Ukjent Astrup-maleri til salgs

Et ukjent maleri av Nikolai Astrup skal selges på auksjon i London. Det kan kanskje koste 2 millioner kroner.

Nikolai Astrup er en norsk maler som levde fra 1880 til 1928. Onsdag skal et av maleriene hans selges på auksjon i London. Det skjer på Sotheby's, skriver nyhetsbyrået NTB. Sotheby's er et auksjonshus som arrangerer auksjoner av kunst. På auksjoner byr folk på produkter som de vil kjøpe. Den som kommer med den høyeste prisen får kjøpe produktet.

Onsdag skal det være auksjon av flere malerier som ble laget på 1800-tallet. Maleriet «Ålhustunet, Jølster» skal auksjoneres bort den dagen. Det har Nikolai Astrup laget. Det er et ukjent maleri av Astrup. Maleriet har vært i en privat amerikansk samling. Onsdag vises maleriet fram for første gang for media. Det kan bli solgt for mellom 1,5 og 2 millioner kroner.


Bildet ble kjøpt fra kunstneren tidlig på 1900-tallet. Det var Anders og Martha Nedrebø fra USA som gjorde det. De var fra byen DeLamere i delstaten Nord-Dakota. Ekteparet utvandret fra Jølster i Sogn og Fjordane til USA i 1881. De dro flere ganger tilbake til Jølster. En gang skaffet de seg maleriet av Astrup.

Astrup maler de gode følelsene han har for Norge, sier Adrian Biddell i Sotheby's. Han leder auksjonshusets avdeling for europeisk bildekunst fra 1800-tallet. Astrup vokste opp i Jølster. Eksperter tror han malte «Ålhustunet, Jølster» da han studerte i Christiania. Oslo het Christiania før. Faren hans var prest på Ålhustunet. Astrup malte ofte bønder og natur. Han lagde ikke så mange bilder, ifølge Norsk biografisk leksikon.

I det siste har maleriene hans fått stor internasjonal oppmerksomhet. I februar 2016 åpnes den første store internasjonale utstillingen av kunsten hans i London. Etterpå skal utstillingen vises i Tyskland og Oslo.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå