Kultur

«Sakte-TV» er årets nye ord

Språkekspertene har bestemt seg: «sakte-TV» er årets nye ord. «Revelyd» er også ett av årets nye ord. Det skyldes brødrene Ylvis sin suksess.

Hvert år kåres ti nye ord som har preget det siste året. Det skjer i et samarbeid mellom Språkrådet og Gisle Andersen. Han forsker på nye ord ved Norges Handelshøyskole. I år har de kåret «sakte-TV» til årets nye ord. Det beskriver TV-programmer som filmer en reise eller en aktivitet minutt for minutt. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Sakte-TV var et ord vi merket oss tidlig. Det er kreativt og lett å forstå. Ordet har blitt en del av språket, sier Ole Våge til nyhetsbyrået NTB. Han jobber i Språkrådet.

Han sier at de siste årene har det vært programmer som Nasjonal ved-kveld og Nasjonal strikke-kveld.

– Vi har også hatt Bergens-banen minutt for minutt, Hurtigruten minutt for minutt og verdens-mesterskapet i sjakk, sier Våge.

Han sier også at «sakte-TV» er et ord som folk i andre land har begynt å bruke.

– Dette er en type program som er nytt i andre land. Mange mener sakte-TV er det motsatte av stresset i hverdagslivet, sier Våge.

«Rekkevidde-angst» er ordet som kom på andreplass på lista. Det er frykten folk har for at den elektriske bilen deres skal gå tom for strøm.

– Rekkevidde-angst er et artig, norsk ord som beskriver godt hva det dreier seg om, sier Våge.

Språkekspertene jobber med lista over nye ord hele året. De får hjelp fra Norsk Avis-korpus. Det er en database med alle nye ord fra en rekke norske aviser.

– Vi får også inn mange tips. Arbeidet med lista starter for alvor i november, sier Våge.

Et annet ord på topp 10-lista er «revelyd». Det skylde brødrene Ylvis' suksess med låta «The Fox».

– Vi er ikke sikker på hvor lenge dette ordet kommer til å bli brukt. Men gjennom Ylvis' suksess med videoen om hva reven sier, har det satt sitt preg på året, sier Våge.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå