Kultur
Emily Watson spiller mot unge Sophie Nélisse ( til venstre) og den mer rutinerte Geoffrey Rush (til høyre) i filmen «Boktyven».

Holder barna unna Hollywood

Skuespiller Emily Watson spiller mot 13-årige Sophie Nélisse i filmen «Boktyven». Men hun ville aldri latt sine egne barn bli filmstjerner.

Emily Watson fra Storbritannia spiller overbeskyttende mor i filmen «Boktyven». Den er laget av Markus Zusaks roman. Fredag i neste uke har filmen premiere på norske kinoer. Nyhetsbyrået NTB møter henne i hjembyen London. Skuespillerinnen er like påpasselig i virkeligheten som på film.

Inntil videre kan i alle fall datteren Juliet på åtte år og sønnen Dylan på fem år glemme å gjøre det Watson gjør.

– Det er deres sak hva de vil gjøre når de vokser opp. Men barn har ikke godt av den typen oppmerksomhet som det blir av å lage film, sier Watson.

– Hvis du får en hovedrolle, betyr at du har 200 mennesker til å tjene deg. Et barn skjønner ikke at det skyldes behovet for å få scenene unna og historien fram. Et barn opplever det som at han eller hun er midtpunktet. Det at alle forteller det hvor fantastisk det er – og den slags. Det er vondt å gi slipp på etter tre måneder.

Men Watson snakker ikke om motspiller Sophie Nélisse. Hun er bare er 13 år gammel.

– Jeg ville ikke gjort det før jeg var gammel nok til å skjønne at det ikke handler om meg, sier Watson.

– Tenk på alle disse skuespillerne på 18-19 år. Først skriver magasinene side opp og side ned om hvor vidunderlige de er. Så gjør de narr av dem når de begynner å tro på det. Heldigvis forstår Sophie at hun er med på dette for å markedsføre filmen, sier Watson.

«Boktyven» er satt under andre verdenskrig. Dem handler om ni år gamle Liesel. Hun spilles av Sophie Nélisse. Foreldrene til Liesel er sendt i konsentrasjons-leir. Hun bor hos fosterforeldre. De spilles av Geoffrey Rush og Emily Watson. En dag dukker jøden Max Vandenburg opp. Han får skjule seg fra nazistene i familiens kjeller. Liesel begynner å stjele bøker. Hun leser høyt fra bøkene for Max.

«Little Boy» er Watsons neste spillefilm. Der spiller hun med Kevin James og Tom Wilkinson. Grusomhetene ved utrydding av jødene kan ikke skildres ofte nok, mener Watson.

– Ekstremisme finnes stadig rundt oss... Vi lever i en komplisert tid. Det ondes problem er like aktuelt.

– Hvilke av filmene dine har du latt ungene dine se?

– De har sett «The Water Horse» og de første ti minuttene av «War Horse». Det er det hele. Resten står på øverste hylle, sier Watson og ler endelig litt på Soho Hotel.

– De andre får vente til jeg er borte.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå