Kultur
Bildet viser skuespillerne Idris Elba og Naomie Harris holde hender i filmen «Mandela. Veien til frihet».

Fra Bond til Mandela

Naomie Harris har spilt både i «Skyfall» og «Pirates of the Caribbean». Likevel får hun stadig gå i fred på gata. Rollen som Winnie Mandela kan endre dette.

Naomie Harris ble kjent da hun spilte i filmen «28 Days Later» i 2002. Siden da har hun spilt i James Bond-filmen «Skyfall» og fektet med Captain Sparrow i «Pirates of the Caribbean». Nå spiller hun Nelson Mandelas kone. Det skjer i filmen «Mandela. Veien til frihet». Men Harris tror fortsatt ikke at folk vil stanse henne på gata.  
– Sånt skjer aldri med meg. Jeg har ikke et ansikt folk kjenner igjen. Det er jeg veldig takknemlig for, sier hun.

LES MER HER: Film om Nelson Mandelas liv

Filmen har premiere i Norge fredag. Den forteller om Winnie Mandelas liv i 27 vanskelige år. Dette var årene mannen hennes satt i fengsel. Etter hvert ble Winnie ekskona til Mandela. Harris prøvde å ikke ligne for mye på Winnie.
– Jeg er ikke en sånn som kan etterligne andre. For meg vil det alltid bli en tolkning av dem. Det viktigste var å fortelle historien hennes, sier hun.

Harris brukte likevel mye tid på å lære å snakke som Winnie. Idris Elba spiller Nelson Mandela i filmen. Elba brukte også mye tid på uttalen. Harris mener at måten folk snakker på, sier mye om dem.
– Heldigvis fikk både Idris og jeg hjelp av en dialekt-coach, sier hun.

Harris lærte mye om Winnie før filmen.
– Jeg visste ikke at hun var 18 måneder på isolat. Eller at barna hennes ble tatt fra henne. Hun ble utsatt for mange grusomme ting. Mange av disse tingene kunne vi ikke vise. Dette er nemlig Nelsons film, sier hun.

Hun fikk også møte Winnie.
– Det var en fantastisk opplevelse. Folk har forskjellige meninger om henne. Det var fint endelig å finne ut av ting selv, sier hun.

LES MER HER: Siste reise for Nelson Mandela

Harris stilte ikke Winnie mange spørsmål. I stedet lyttet hun til det Winnie fortalte.
– Hun er en flink taler, fremdeles veldig politisk. Hun gir deg følelsen av at hvis hun ikke hadde vært 77 år, ville hun vært like aktiv som før. Hun gjorde det klart at det ennå finnes ulikheter i Sør-Afrika. At det er mye arbeid igjen, sier hun.

Harris mener at vi har ledere som Nelson og Winnie Mandela i dag.
– Ja, men jeg greier ikke å uttale navnet hennes, sier Harris og ler. Hun prøver likevel og sier «Aung San Suu Kyi».
– Jeg føler hun representerer alt ekteparet Mandela kjempet og kjemper for. Jeg synes hun er helt fantastisk, sier Harris.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå