Kultur

Til Berlin med brøytebil og hevn

20 filmer konkurrerer om priser på filmfestivalen i Berlin. Norske Hans Petter Moland er med i konkurransen for tredje gang.

6. februar starter filmfestivalen i Berlin i Tyskland. Rundt 5.000 filmer ble meldt på til festivalen. Men bare rundt 20 av disse filmene fikk bli med. «Kraftidioten» er én av dem. Den er laget av norske Hans Petter Moland.

– Det er kjempemorsomt å komme med en komedie i dette selskapet, sier Moland.

LES MER HER: Barnefilmer mest populært på bygda

Filmene konkurrerer om prisen gullbjørnen og om sju sølvbjørner. Bare seks norske filmer har kommet med i denne konkurransen siden 1971. Selv har Moland vært med to ganger tidligere. I år konkurrerer han mot blant annet Wes Andersons nye film «The Grand Budapest Hotel». Også filmen «Boyhood» er med. Den er laget av skuespiller Ethan Hawke og regissør Richard Linklater. George Clooney kommer med sin «The Monuments Men». Han spiller selv i filmen sammen med blant andre Matt Damon og Cate Blanchett. Fra Kina kommer «Black Coal, Thin Ice» som er regissert av Diao Yinan.

Moland forteller at han jobber med å gjøre ferdig lyden på «Kraftidioten». Han sier det er travelt og at han har glemt å betale regningene sine.
– Så telefonen min er stengt. Man blir ikke rik av dette, men det er minst like morsomt som før, sier han.

Svenske Stellan Skarsgård spiller hovedrollen i «Kraftidioten». Han spiller en mann som kjører brøytebil på et lite sted. Han er en helt vanlig mann, men når sønnen blir drept endrer alt seg. Det er tid for hevn. Det fører til kamper både med norske kriminelle og serbisk mafia. Brøytebiler er et av våpnene som blir brukt. Skarsgård fikk prøve å kjøre dem.
– Det var fantastisk! 35 tonn og full fart fremover. Ingenting stopper den bilen, sier han.

Moland sier at han har tenkt på å lage filmen lenge.
– Målet er å underholde. Å lage komedie er alvor. Men vi har ikke vært så nøye på sjanger, vi har vel gitt faen i alle sjangre som finnes, sier han.

LES MER HER: Vant film-priser i USA

Flere kjente, norske skuespillere er med i filmen. Anders Baasmo Christiansen, Pål Sverre Hagen, Leo Ajkic, Jon Øigarden og Atle Antonsen er blant dem. Stig Henrik Hoff spiller en politimann. Han liker freden og roen i bygda.
– Så kommer en mafiagjeng og går berserk. Første dagen jeg jobbet med filmen lå det ni «lik» på bakken, sier han.

Men det er ikke bare norske skuespillere i «Kraftidioten». Moland hentet inn den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz. Han spiller mafiabossen Papa. Moland har også fått med seg tre skuespillere som er kjente på Balkan.
– De ga filmen noe vi ikke har i Norge, nemlig ordentlige mannfolk. De rullet i snøen i 25 kuldegrader, sier Moland om de tre mennene.

Stellan Skarsgård blir ikke fornærmet. Han trives ikke så godt i friluft, forteller han.
– Det er Hans Petter som drar meg opp til fjells hele tiden, sier Skarsgård.

Flere av skuespillerne sier at de er med i filmen fordi de vil jobbe med Moland. Skarsgård er én av dem. Han har tidligere laget filmen «En ganske alminnelig mann» sammen med Moland.
– Moland er en av de beste regissørene noensinne, sier Skarsgård. Han kaller også nordmannen for en god venn.

Bruno Ganz forteller at han ikke har spilt i så mange morsomme filmer, men at han likte Molands forrige film.
– Den var rar og uvanlig. Jeg likte manus til denne, det var morsomt. Og jeg liker Stellan, sier Ganz.

«Kraftidioten» har premiere i Norge 21. februar.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå