Kultur

Suksess med «Familien»

Skuespillerne Meryl Streep og Julia Roberts er Oscar-nominert for filmen «Familien, August: Osage County». Det kan de takke en filmfersking for.

Skuespilleren Meryl Streep er kandidat til å vinne sin fjerde Oscar-statuett om en drøy måned. Julia Roberts kan vinne sin andre Oscar-pris. Det kan de takke John Wells for.

57 år gamle Wells har laget manus og vært produsent for flere TV-serier. Men filmen «August: Osage County» er den første filmen han synes med. Filmen har premiere i Norge neste fredag. Både Streep og Roberts har viktige roller i filmen.

Den norske tittelen er utvidet med ordet «Familien». Årsaken er at det er dit en må lete for å finne gode historier.

– Dette er et gresk drama, sa han til NTB på et hotell i festivalbyen Toronto.

– Filmen er basert på «familiens tragedie». Det vil si vanskeligheten med å være sammen med dem du vokste opp med. Det er mennesker du både er glad i og bærer nag til. Det handler om barn som krangler om det lille som finnes av foreldrekjærlighet, og alle de greiene som i bunn og grunn utgjør en real story. Det er hvordan vi elsker og sårer hverandre.

Filmen er laget ut ifra et teaterstykke som ble vist på Broadway. Stykket er laget av Tracy Letts. Det handler om det hardt prøvede ekteparet Violet og Beverly Weston. Streep spiller Volet. Sam Shepard er Bevely Weston. Handlingen foregår ved Pawhuska i delstaten Oklahoma i USA.

– Vi brukte svært lang tid på å finne huset. Det måtte minne om noe, forteller Wells.

– Vi endte med et som en gang for lenge siden ble kjøpt for 600 dollar fra Sears-katalogen. Huset ble slept ut dit med hest og kjerre før det ble reist. Altså hadde det historien i orden. Vi samlet skuespillerne og spilte inn alt sammen der.

Ensemblet tilbrakte også fritiden sammen.

– Vi rigget oss til i et leilighetskompleks 30 minutter unna. Alle bodde sammen, lagde mat sammen, spiste sammen og reiste fram og tilbake til settet sammen. Sånn skapte vi nettopp den familiestemningen vi var på jakt etter, forteller regissøren.

Og det er ikke hvem som helst som er med i filmen. KJente skuespillere som Juliette Lewis, Chris Cooper, Ewan McGregor og Dermot Mulroney har roller.

Ifølge Wells var Meryl Streep den viktigste å få med.

– Meryl er ekstraordinær. Det finnes ingen som henne. Har du henne på lag, gir det dobbel bonus: Folk vil se resultatet, og du får en ekte kunstner til disposisjon. Jeg husker jeg så henne i en oppsetning i 1976-77, og tenkte: «Hvem er den jenta?»

– Dessuten har du med Benedict Cumberbatch?

– Ha, jeg visste ikke at han skulle bli så populær da jeg ga ham rollen, sa Wells.

– Han sendte meg en auditionsnutt han hadde tatt opp med telefonen sin. Jeg hadde aldri hørt om ham, men syntes han var fantastisk. Så sjekket jeg med dattera mi som er fan av TV-serien «Sherlock». Hun godkjente ham, sier Wells.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå