Kultur

En annerledes gutt på scenen

På Det Norske Teatret skal de spille et stykke om en gutt som er annerledes. Det har hatt stor suksess i London.

I London snakker alle om et teaterstykke om en gutt som er annerledes. Torsdag har stykket premiere på Det Norske Teatret.

«Det merkelege som hende med hunden den natta» er nå sett av over 200.000 mennesker i London. Den hadde premiere på National Theatre i august 2012. Olivier-prisen er teaterprisen i Storbritannia. Teaterstykket fikk sju priser. Stykket bygger på en bok. Den har samme navn. Boka har også fått mange priser. Den er skrevet av Mark Haddon og kom ut i 2003.

Det er Trine Wiggen som er norsk regissør for teaterstykket. Hun sier det er et sterkt stykke. Det berører henne dypt både som mor og som menneske.

– Dette er nok grunnen til den store suksessen boka fikk da den kom, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Boka og stykket handler om Christopher som er 15 år. Han er litt annerledes. Han liker ikke at folk tar på ham. Han sier alltid sannheten. Han kan navnet på alle land i verden. Og han kan alle primtall opp til 7.507, altså tall du bare kan dele på 1 og med seg selv. En natt finner han naboens hund drept. Han bestemmer seg for å finne ut hva som har skjedd.

– Christopher er en ung gutt som har problemer med hvordan han skal oppføre seg. Han sier selv at han har adferdsproblemer. Han prøver å løse et mysterium. Han finner svar om sin egen familie som han ikke visste noe om fra før, sier Emil Johnsson. Han spiller Christopher i stykket.

Christopher føler seg sviktet av foreldrene. Det er fordi de ikke takler hvor vanskelig han er. Det sier Johnson.

– Men likevel gir han ikke opp. Han kjemper for sitt eget liv og for å nå drømmene sine, sier han.

Stykket er for hele familien. Men det er også en krimgåte. Hovedpersonen blir en slags etterforsker.

– Men mest handler stykket om hvordan det er å være forelder. Det handler om hvordan det er å bli voksen. Det handler også om hvordan det er å skulle forstå de voksne sin verden. Christopher kjemper for å forstå kjærligheten, sier Trine Wiggen.

– Det er ikke lett for noen. Særlig er det vanskelig for folk som har Asbergers syndrom. De tolker alt akkurat som det blir sagt, helt bokstavelig, sier hun.

Marie Blokhus spiller Shioban. Det er Christophers lærer.

– Jeg er kanskje den eneste som forstår ham. Jeg vet hvordan jeg skal prate med ham. Min karakter forsøker å gjøre det lettere for ham å få til det han vil. På den måten kan han bruke talentet sitt best mulig. Det er mange som har hatt en viktig lærer. Jeg er en slik lærer for Christopher, sier Blokhus.

«Det merkelege som hende med hunden den natta» har premiere i Norge på Det Norske Teateret torsdag. Stykket er oversatt av Jon Fosse.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå