Kultur

Satser stort på Gråtass

Traktoren Gråtass er en populær figur blant norske barn. Nå venter tre nye kinofilmer, britiske barn og et nytt hjem i Kongeparken.

Den lille traktoren Gråtass er kjent fra både barne-TV, kino, teater og forestillinger. De to neste årene skal det lages tre nye kinofilmer om Gråtass.

Men nå kan kanskje også britiske barn møte traktoren og vennene hans. I fjor høst ble det laget en nettside. Der funne folk se noen episoder av Gråtass. Ingen snakket i episodene. Dette gjorde de for å teste hva britene synes om Gråtass.

De laget ikke reklame for nettsiden, forteller Morten Myklebust. Han er kreativt ansvarlig i Fantasi-Fabrikken AS.

– Likevel har vi til nå hatt 357.000 klikk på siden. Vi skal i nye møter med britiske kontakter i april og har store planer for Storbritannia i sommer, sier han.

I Storbritannia får Gråtass navnet «Little Grey Fergie.

Det er heller ikke umulig at Gråtass vil vises i flere land.

– Internett er grenseløst. Vi har laget filmer uten språk, så her er mulighetene til stede. Vi er nå i kontakt med folk innen flere bransjer for å finne en solid plattform før vi går videre.

Myklebust og hans medarbeidere skapte figuren Gråtass på 1990-tallet. De hadde små barn og ville ha noe annet enn he-man og ninja turtles, forteller han.

– Vi ville ha noe norsk og en historie som skaper en link mellom generasjoner. Dette er en traktormodell som var viktig etter andre verdenskrig. Det er en traktor foreldre og besteforeldre kan kjenne igjen, sier Myklebust.

Verdier som sunnhet og miljøvern var også viktige, forteller han.

– Vi har sagt nei til en del avtaler som ikke stemte overens med disse verdiene, sier Myklebust.

Han opplever at disse verdiene er blitt mer trendy de siste ti årene. Dette har skjedd i flere land, og har gjort at flere blir interessert i Gråtass.

Onsdag kom fornøyelsesparken Kongeparken med en nyhet. De vil lage et eget område som skal hete Gråtassland.

Kongeparken ligger ved Ålgård i Rogaland. Håkon Lund er lekemester i parken. Han mener at Gråtass passer bra i Kongeparken.

– Han er kjent i hele Norge. Han hører hjemme i Rogaland hvor det er mange traktorer og mye jordbruk, sier Lund.

Selskapet Cinenord Kidstory skal produsere de nye kinofilmene med Gråtass og vennene hans. Selskapet har også produsert filmene om Karsten og Petra.

– Det blir veldig gøy å lage filmer med Gråtass. Filmene vil gi en ny generasjon mange morsomme opplevelser med traktoren og vennene hans, sier produsent Kjersti Thorstad.

Siste utgave

På forsiden nå