Kultur

Mange vil skrive om selvhjelp

Mange vil lese om selvhjelp. Og mange vil skrive om det. I år er det rekord i hvor mange som har fått penger til å skrive selvhjelpsbøker.

Mange vil lære å kjenne seg selv bedre og få bedre kontroll i livet. Det er det mange som vil skrive bøker om også.

Det faglitterære fond deler ut stipender til forfattere og oversettere. De ser at trenden øker.

– Mange søker om penger til å skrive selvhjelpsbøker. Flere og flere har søkt de siste to til tre årene, sier Marit Ausland. Hun er sekretær for Det faglitterære fond.

Nå deles det ut stipender til forfattere. Det er 354 forfattere som får 60 millioner kroner i stipend. De får støtte til å skrive 308 bok-prosjekter. Det er et rekordstort beløp. Pengene kommer fra kopierte og utlånte fagbøker.

Mange søker om å skrive såkalte sanne krimhistorier. Det er krim-saker fra virkeligheten. Men mange søker også om å få skrive selvhjelpsbøker.

Én av dem som har skrevet en sånn bok, er Erik Bertrand Larssen. Han har solgt hundretusener av sine tøffe treningsbøker for hodet. Snart skal han også på turné for å fortelle om innholdet i bøkene. Men han er ikke alene. Ole Jacob Madsen har skrevet «Det er innover vi må gå». Han kaller sin egen bok for en studie av selvhjelp.

– Jeg tenker at dette er dagens versjon av de gamle slankekurene. Alt starter med «deg selv». Mye handler om psyken i hodet, sier Madsen. Han er førsteamanuensis i kultur- og samfunns-psykologi ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Han sier at selvhjelps-bøkene alltid har vært der. Men nå har det blitt flere, og de er mer populære. De er også mer akseptert.

– Det er ikke så stor forskjell på høy- og lavkultur lenger. Mange fagfolk skriver nå bøker for alle. Det er greit at en professor for eksempel skriver en bok som heter «Bli lykkeligere», sier Madsen.

Før gikk folk til religion og gud for å finne svar på problemene sine. Men nå er det vitenskapen folk søker svar i. Før ble folk født inn i en sammenheng og en identitet. Nå er alt fritt. Det gjør mange usikre og de leter etter svar.

Madsen mener at Erik Bertrand Larssen har hatt suksess fordi han har trent norske idretts-stjerner. Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby og Tutta Pettersen har klare mål. Det er det ikke alle andre som har. Målene kan være mer uklare.

Folk i Norge vil gjerne lese om å være tilstedet her og nå, mindfulness. De vil også lære om ledelse av seg selv, hvordan de kan synes at de selv er gode nok og få god kontroll over seg selv.

Men Madsen tror at vi i framtiden kommer til å ville lese om prosjekter utenfor oss selv. Han har et forslag. Det er å finne i selvhjelp i en tid med alvorlige miljø- og klimaproblemer.

– Kanskje boka kan hete «Det er utover vi må nå», foreslår han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå