Kultur

– Glad i tog og bøker

Kronprinsesse Mette-Marit reiser denne uka rundt med toget for å snakke om bøkene som har betydd mest for henne.

Kronprinsesse Mette-Marit er glad i å lese. Denne uka reiser hun rundt med toget for å snakke om bøkene som har betydd mest for henne. Togturen går fra Bodø til Stjørdal.

– Jeg hadde lyst til å dele min store leseglede. Jeg er også glad i tog. På tog reiser vi sakte. Som i bøkene, sier Mette-Marit om målet med turen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Kronprinsessen pleide å gå på biblioteket som barn.

– I barndommen var Anne Kat. Vestly, Astrid Lindgren og Roald Dahl viktige. Men den store boka fra barndommen er Brødrene Løvehjerte, sier kronprinsessen.

LES OGSÅ: Kronprinsparet til Vietnam

«Nordlands trompet» ble spilt av Frank Jørstad da kronprinsesse Mette-Marit startet reisen i Bodø tirsdag. Forfatter Elin Lind leste novellen «Langt fra i rute». Toget hennes skal innom sju stasjoner på to dager. Bibliotekvogna er åpen for alle.

– Det å lese, de bildene det skaper. Følelsene det fremkaller. Det har gjort meg til et bedre, klokere og mer reflektert menneske. Først og fremst har historiene vært mitt fristed. Det sa kronprinsessen om sitt forhold til å lese.

Hele togreisen er lagt opp med hennes forhold til bøker gjennom livet.

Første to stopp er Fauske og Rognan. I Fauske er temaet barnelitteratur. I Rognan er det ungdomslitteratur. Temaene skal snakke om betydning av barne- og ungdomslitteratur for å finne seg selv. Mo i Rana er tredje stopp. Der er temaet kjærlighet.

Kronprinsessen kaller seg selv en bokorm. Hun har gledet seg til turen lenge. Turen måtte utsettes da hun ble sykmeldt i fjor høst.

Mette-Marit leser overalt og hun leser forskjellige sjangre.

– Jeg lever meg så mye inn i en bok at ingen får tak i meg. For meg er det bøkenes gave. Gjennom den forstår jeg meg selv og livet mitt bedre, sier hun.

Tirsdagens endestasjon er Mosjøen. De kommer dit klokka 17.35. I Mosjøen blir det et lengre kultur-program. Der skal de snakke om sørsamisk språk. Toget har både bokkafé og bibliotekvogn. Bokkafeen i menyvogna er åpen for alle på hvert stopp.

Onsdag fortsetter reisen til Steinkjer før de ender opp i Stjørdal.

NSB synes det er hyggelig at kronprinsessen velger toget.

– I likhet med at toget binder mennesker sammen, gjelder det samme for bøker. Det er også en fin måte å vise fram toget og Nordlandsbanen på, sier Liv Eggebø til Klar Tale. Hun er kommunikasjons-rådgiver i NSB.

NSB har ingen planer om å fortsette med bibliotekvogn etter Mette-Marits togtur.

– Litteratur-toget er kronprinsessen sin idé, så selve litteratur-toget kan vi derfor ikke bruke. Togreise og lesing henger sammen, så ideen er i utgangspunktet god, sier Eggebø.

Siste utgave

På forsiden nå