Kultur

Denne filmen får ikke russerne se

Russere vil ikke få se en film om hvordan tsjetsjenere ble tvangssendt ut av Sovjetunionen. Russiske myndigheter mener filmen forfalsker historien.

Russiske myndigheter sier nei til å vise en ny film om tvangsutsending av tsjetsjenere under annen verdenskrig. Filmen heter «Beordret til å glemme». Den skulle markere at det i år er 70 år siden utsendelsene i det som da var Sovjetunionen.

Millioner av mennesker ble utsatt for lidelser under tvangsutsendelsene . De ble beordret av Josef Stalin.

Det historiske dramaet er filmet i Tsjetsjenia. Filmen skildrer hvordan hele folkegrupper i Nord-Kaukasus, tsjetsjenere og ingusjetere, ble tvunget til å flytte. De ble tvangsutsendt Sentral-Asia fordi sovjetiske myndigheter mente at de ikke var lojale nok mot staten.

Ruslan Kokanajev har skrevet manus og har produsert filmen. Han har fått et brev fra en tjenestemann i det russiske kulturdepartementet. Der står det at de sier nei til søknaden om å vise filmen. I brevet står det at filmen er en forfalskning av historien. Departementet mener det kan skape hat mellom folkegrupper.

– Vi vurderer at filmen vil fremme etnisk hat, skriver Vjatsjeslav Telnov. Han er leder av departementets kinoavdeling.

Han peker spesielt på en hendelse fra filmen som skjer i den tsjetsjenske fjellandsbyen Khaibakh. Det er 1944. Tsjetsjenere som ikke orket å gå, skal ha blitt satt fyr på. I alt døde 700 mennesker livet på denne måten, ifølge filmen.

Departementet skriver i brevet at det ikke finnes bevis for hendelsen i russiske statsarkiver. Men forkjempere for menneskerettigheter sier at massakren er sett på som fakta.

– Den 23. februar 1944 snødde det i fjellene. Det var vanskelig å flytte folk til fots. De tok med mennene ut. Så satte de fyr på dem som ikke var i stand til å gå, sier Aleksandr Tsjerkasov i gruppa Memorial.

– Det er kun mulig å diskutere hvor mange som døde, sier han til nyhetsbyrået AFP.

En av kulturministerens rådgivere har snakket med avisen Kommersant. Han sier at det ennå ikke er tatt en endelig beslutning om filmen. De vil la eksperter undersøke saken nærmere. AFP har ikke greid å få departementet til å si noe om dette.

Siste utgave

På forsiden nå