Kultur

Quislings bunker åpnes for publikum

Etter 70 år er Vidkun Quislings bunker fikset. Nå åpnes den for publikum.

Vidkun Quislings bunker åpnes for folk som vil se. Bunkeren ligger under Vidkuns hus Villa Grande på Bygdøy i Oslo. Den skulle beskytte mot bombeangrep og kunne også fungere som sykestue.

Siden 2005 har HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) holdt til i huset. Det er senteret som har hatt ansvaret for å fikse bunkeren. Bunkeren har fått flere skader i løpet av de siste 70 årene.

– Bunkeren ble bygget i 1942 da Vidkun Quisling og hans hustru Maria flyttet inn i Villa Grande. Bunkeren er bygget spesielt for Quisling. Den har blitt stående som man forlot den i 1945. Holocaustsenteret har gjort en svært god jobb med å sette den i stand. Bunkeren er et viktig anlegg, sier riksantikvar Jørn Holme.

Vidkun Quisling var en norsk offiser og politiker. I 1933 dannet han partiet Nasjonal Samling (NS), og var siden partiets fører. Han var sterkt påvirket av fascismen, skriver Store Norske Leksikon. Da tyskerne tok makten i Norge, støttet Quisling dem. Han ble ministerpresident i regjeringen tyskerne satte sammen. Etter krigen ble Quisling dømt til døden for å ha sviktet landet sitt. 24. oktober ble han henrettet.

Guri Hjeltnes er HL-senterets direktør. Hun sier at det er som å reise med en tidsmaskin når du går ned i bunkeren. Hjeltnes viser vei 17 trappetrinn ned i Villa Grandes kjeller.

– Nå er vi tilbake i 1943. Det var trolig da dette anlegget sto ferdig, sier Hjeltnes.

Vi står i en trang, kald kjellergang. Vi går gjennom en sluse og gjennom en tung jerndør. Det stikker ut ledninger flere steder. Her var det installert telefonlinjer og det var kart på veggen. Rundt hjørnet ligger et rom som var innredet som et lite kontor.

Det finnes ikke noen bilder som viser at Quisling brukte rommet. Huset ble ikke bombet under krigen.

– Kilder tyder på at Quisling ikke var her nede noe særlig, sier Hjeltnes. Hun viser vei videre gjennom nok en trang gang og inn til et rom med en dobøtte og en toalettrull. På veggen i dette rommet er det mulig å henge opp en sykebåre.

I alt er bunkersen 67 kvadratmeter. Veggene er 2,4 meter tykke og det buede taket er styrket med stål og stein. Bunkeren ble stengt i mai 1945, og har forfalt mer og mer.

– Vi er veldig fornøyd med at vi har kunnet redde og fikse bunkeren. Den har stor historisk verdi. Før vi startet arbeidet var den full av råte og rust, sier Hjeltnes.

I alt har arbeidet kostet rundt én million kroner.

Tirsdag åpnes bunkeren for publikum. Men alle må gå sammen med en guide.

– Vi kommer gjennom sommeren til å ha flere turer med guide om dagen, sier Hjeltnes.

Siste utgave

På forsiden nå