Kultur

Mytene lever videre

Fem år etter at Michael Jackson døde er det fortsatt liv i karrieren og mytene.

Det er fem år siden Michael Jackson døde. Karrieren og mytene lever videre etter hans død. Det er fortsatt stor interesse for «kongen av pop». Ny plate, minnemarkeringer over hele verden og flere myter holder interessen oppe.

Han tok plastisk kirurgi for å bli «hvit», levde i et oksygenkammer for å oppnå evig liv, eide elefantmannens skjelett, hadde apekatt som bestevenn og tivoli i hagen. Han ville være som Peter Pan og foretrakk barns «selskap». Dette er noen av mytene rundt Michael Jackson. De lever fortsatt selv etter at han døde 25. juni 2009.

– Det er amerikansk presse av verste sort som har blåst opp slike rykter og påstander. De har ikke hatt noe å si for Michaels popularitet blant hans virkelig fans. Det sier Marius Wærhaug Madsen til NTB. Han er redaktør for nettsiden til Norges offisielle Michael Jackson fanklubb.

Michael Jackson er kjent for musikken. Fans over hele verden markerer dødsdagen i dag. Det er blant annet i flere byer i California, Washington D.C., Barcelona og Haag. For noen uker siden kom også albumet «Xscape». På albumet er det tidligere innspilte sanger som aldri har blitt gitt ut før. Flere produsenter har jobbet med låtene.

Blant de som har bidratt på platen er den norske produsent-duoen Stargate. Platen havnet raskt på Billboards 2. plass.

– Jeg hadde masse reservasjoner til å begynne med. Jeg tenkte at det var litt skummelt å blande seg inn i dette. Men med en gang jeg hørte låten var det bare: Dette betyr ingenting – dette må verden få høre. Det sa Stargates Tor Erik Hermansen til avisa VG. Det var i forbindelse med utgivelsen av platen.

Etter sin død har Michael Jackson tjent over 3,5 milliarder norske kroner.

Michael Jackson ble bare 50 år. Han døde av medikamenter som ble injisert av legen Conrad Murray. Han etterlot et økonomisk kaos. Neverland-ranchen inneholdt eget tivoli, eksotisk dyrepark og en enorm bolig. Den hadde Jackson flyttet fra og den hadde forfalt.

En rekke dyre rettssaker og en svært dyr livsstil for Jackson og hans familie skal ha gjort Jackson fattig. Han var så «fattig» på slutten at hans nærmeste ansatte i perioder ikke fikk lønn.

LES OGSÅ: – Ikke skyld i at Michael Jackson døde

Dette blir i hvert fall påstått i boka «Remember the Time». I boka forteller livvaktene Bill Whitfield og Javon Beard om en desperat mann på flukt fra kreditorer, mediene og fans. Telefonselskapet AT & T skal ha krevd et depositum på 30.000 kroner for å selge ham ny mobiltelefon. Det skriver livvaktene i boka.

Det er også en rekke teorier etter hans død. Blant de villeste er at Jackson ikke er død. De tror at det hele var iscenesatt for å slippe unna kreditorer som krever inn gjeld. Et «mystisk» dødsfall ville også gi en oppsving i karrieren. Det ville Jackson ta del i fra sitt skjulested i Mexico, sies det. Personen som ble funnet i Jacksons hus sies å være en dødssyk som lignet på Michael Jackson. Det finnes jo flere som tror at Elvis fortsatt lever. Derfor er det kanskje ikke så rart at lignende teori kommer etter Jacksons død.

LES OGSÅ: – Michael Jackson var redd for å dø

Michaels søster Latoya har også bidratt til å så tvil om hva som skjedde da Jackson døde. Hun mener at broren ble drept av personer med makt i musikkindustrien.

– Michael fortalte meg at han fryktet noen ville drepe ham. «De» hadde full kontroll på hvem som kom og gikk, hvem han fikk snakke med osv. Legen Conrad Murray er bare en syndebukk. Det har Latoya sagt på The Joy Behar Show.

Som om ikke dette er nok, så finnes det også en teori om at Latoya og Michael faktisk er samme person

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå