Kultur

Stjernesøsken med Hollywood-hjelp

Søsknene Samuelsen rakk noen dager i solen. Men nå er de klare for mer musikk. Denne gangen er det Hollywood-komponist James Horner som venter.

Søsknene Mari Silje og Håkon Samuelsen er blitt kjent for julekonsertene sine. Siden 2004 har de to arrangert konserter i Vang kirke i Hedmark. Mari Silje spiller fiolin, mens Håkon er cellist.

Nå jobber de to sammen med amerikanske James Horner. Horner har laget musikk til over 100 filmer. Han vant filmprisen Oscar for musikken til filmen «Titanic». Han har også laget muikk til filmene «Avatar» og «Braveheart».

– Vi spurte ham ganske rett ut: «Kan du tenke deg å skrive noe for oss», sier lillesøster Mari Silje til nyhetsbyrået NTB.

«Selvfølgelig», svarte Horner. Så laget han verket «Pas de Deux». Nå reiser søsknene Samuelsen til London i Storbritannia for å gjøre ferdig samarbeidet med Horner. Det blir en konsert for symfoniorkester og kor. Mari Siljes fiolin og Håkons cello blir å høre solo.

– Det blir veldig vakkert. Vi har spilt over halvparten, sier Håkon.

Konserten skal holdes for første gang sammen med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Konserten skal sendes på radio Classic FM i Storbritannia. Nordisk premiere er i Stavangers konserthus 13. mai 2015.

«Pas de Deux» skal også spilles inn på plate. Det blir den første plata søsknene gir ut sammen. Det skjer våren 2015. Samarbeidet med James Horner er bare starten, ifølge Mari Silje. For som alltid vil de to videre. Håkon Samuelsen ler.

– Vi er født med rakett i rumpa. Uten den driven hadde vi bare nesten lyktes, sier han.

De to har blant annet klart å gjøre at julekonsertene fra Hedmark satte rekord på TV. Nesten 800.000 så konsertene. De ble også vist i flere land. Nå får søsknene også jobbe sammen med den kjente komponisten Horner.

I 2010 var prinsesse Märtha Louise og regissør Harald Zwart programledere for julekonserten. Prinsessen ordnet det slik at søsknene Samuelsen fikk møte Zwart.

– Året etter holdt han og kona Veslemøy en huskonsert med oss i Hollywood med kjente gjester. Men det var Horner vi ventet på. Han kom tre timer forsinket, men da spilte vi alt fra Bach til Halvorsen, forteller de to.

De jobber for å nå nye og yngre grupper med mennesker med musikken.

– Det er jo underholdning vi driver med. Vi drives av å vise noe til folk, gi mennesker opplevelser som de kanskje aldri har hatt før, sier Håkon.

Han var syv år gammel da han fikk betalt for å spille første gang. Mari Silje var fire år gammel. Nå har de stått på scenen i 25 år.

– Vi har alltid vært heldige som var to. Vi bytter på å dytte hverandre videre, sier Mari Silje.

I år tar julekonserten i Vang kirke en pause. Mari Silje og Håkon skal være i London og spille inn Horners musikk. Men søsknene kommer likevel til Oslo Kammermusikk-festival fra 19. august til 23. august. Dit tar de med seg flere andre artister, for å være med på å feire at festivalen har 25-årsjubileum.

– Jeg var fire år da jeg spilte der første gang, så kanskje vi spilte på den aller første? sier Mari Silje.

Siste utgave

På forsiden nå