Kultur

Skrev dagbok mens hun gjemte seg

For 70 år siden ble jøden Anne Frank og familien hennes tatt. Anne Franks dagbok gjorde henne til en av de mest kjente ofrene for andre verdenskrig.

Anne Frank ble født i Frankfurt am Main i Tyskland i 1929. Sammen med storesøster Margot, moren Edith og faren Otto hadde de det fint i Tyskland.

Men i 1933 blir Adolf Hitler leder i Tyskland. Da bestemmer den jødiske familien seg for å flykte til Nederland. De tror at de vil være trygge for nazistene der.

Otto starter et firma. Firmaet har kontor i Prinsengracht 263 i sentrum av Amsterdam. Det virker som det er trygt for familien i Nederland.

Men så starter andre verdenskrig i 1940. Den dagen Anne Frank blir 13 år, får hun en dagbok i gave av faren sin.

«Etter mai 1940 var det ikke mange gode stunder. Først kom krigen, så ble Nederland tatt, så kom tyskerne. Da begynte problemene for jødene» skriver Anne Frank i dagboka si.

Storesøster Margot får plutselig et brev i posten fra tyskerne. Der står det at hun kalles inn for å jobbe. Da forstår familien at de må gjemme seg.

LES MER HER: Kurs mot jødehat

De gjemmer seg i huset der kontoret ligger. I Amsterdam er mange hus veldig smale og lange. Det er bare fire personer i firmaet som vet at de gjemmer seg helt bakerst i de to øverste etasjene. Etter hvert kommer også familien van Pels og Fritz Pfeffer. Det blir satt opp en bokhylle i et lagerrom. Ingen kan se at det er en dør bak hylla.

«Jeg kan ikke få sagt hvor mye det plager meg at vi ikke kan gå ut», skriver Anne i september 1942.

Disse åtte menneskene gjemmer seg i to år. De kan ikke se ut. Det er svart foran alle vinduene. Det blir vanskelig bare å se de samme menneskene hele tiden. Anne er nesten aldri alene. Hun skriver så mye at dagboka blir full. Hun fortsetter å skrive i notatbøker og på papir hun finner. Hun drømmer om å bli journalist og at hun skal gi ut en bok med ting hun har skrevet i dagboka.

Så kommer den grusomme dagen 4. august 1944. Familien blir tatt. Noen har fortalt tyskerne om gjemmestedet deres. To av dem som hjalp familiene blir sendt i fengsel av tyskerne. 3. september blir Anne Frank sendt til konsentrasjons-leiren Auschwitz-Birkenau.

Russerne nærmer seg Auschwitz. Derfor blir mange av fangene flyttet. Blant dem er Anne og søsteren Margot.

LES MER HER: 2014 blir et år mot rasisme

Moren til Anne orker ikke mer. Hun dør i januar 1945. De andre fra gjemmestedet dør også, bortsett fra faren Otto og søsteren. Anne og Margot blir flyttet til leiren i Bergen-Belsen. Der begynner folk å bli syke av tyfus. Margot dør i mars 1945 av sykdommen. Da tror Anne at alle i familien hennes er døde. En dag ser Anne bestevenninnen sin gjennom et gjerde. Hanneli er også jøde, men hun har det bedre enn Anne.

– Jeg tror at hvis Anne hadde visst at faren hennes levde, så kunne hun kanskje overlevd, sier Hanneli i et intervju etter krigen.

Anne er også syk av tyfus. Hun dør rett etter Margot i februar eller mars i 1945. Margot og Anne ligger nok begravd i en massegrav ved leiren. Kort tid etter er andre verdenskrig over.

Faren Otto var den eneste av de som gjemte seg som overlevde. Han kom tilbake til Nederland. Otto visste ikke om Anne og Margot levde eller var døde.

LES MER HER: Anne Frank på film

Miep Gies var en av de som hjalp familien da de gjemte seg. Hun hadde funnet Annes dagbok før den ble tatt av tyskerne. Gies ga den til Otto. Han brukte lang tid på å lese den. Da han var ferdig, bestemte han seg for å gi den ut som bok.

Det var dét Anne hadde drømt om. Faren ville jobbe for at folk skal forstå at alle er like mye verdt. Dagboka kom ut i 1947. Etter det har den blitt oversatt til 55 språk. Den har blitt film, teater og opera.

I 1960 ble Anne Frank-huset åpnet i Prinsengracht 263. Det er nå et museum der folk kan se hvor Anne gjemte seg da hun skrev dagboka

Siste utgave

På forsiden nå