Kultur

Jakter på tiden

Forfatter Gert Nygårdshaug vil skrive fortellinger som putter noe nytt i hodet på leseren.

Forfatter Gert Nygårdshaug kommer nå med den ferske fabelen «Nøkkelmakeren». Den får leserne til å tenke på både Edward Snowden, Julian Assange og USAs rolle som stormakt.

Forfatteren håper ingen blir skremt av at boka er litt filosofisk. Nygårdshaug sier boka er ganske lett å lese.

– Du kan lese den på flere nivåer. Du kan lese historien fra a til å. Eller som en fabel som vil få deg til å humre litt. Kanskje vil den også sette i gang filosofiske tanker hos leseren, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Nygårdshaug sier han blir inspirert av tiden.

– Mysteriet Tiden blir jeg aldri helt ferdig med. Det er et tema som jeg stadig kommer tilbake til i bøkene mine. Ingen vet helt hva tid er. Det samme gjelder døden. Ved å bruke fabelformen kan jeg åpne opp for mange artige situasjoner, sier han.

Nygårdshaug er som vanlig også kritisk til samfunnet. Og boka inneholder også spenning. Hvem er egentlig den mystiske «Nøkkelmakeren»? Hvorfor vil Den mektige allierte ha tak i ham? Og hva skjuler seg i landsbykirkens gamle, låste kirke?

– Det handler om å få leseren til å ville bla videre. Dette med den låste kisten var noe jeg fant på for... ja, nå må vi ikke røpe for mye, sier han.

Nygårdshaug undrer seg også over flere norske romaner de siste årene. Han kaller det litteratur som er opptatt av seg selv.

– Nå synes jeg vi har hatt nok av Knausgård'er. Vi trenger forfattere med større perspektiver, mener han.

LES MER HER: Mette Marit: - Knausgårds ord endret livet mitt

Nygårdshaug mener bøker må utfordre leseren.

– Jeg får ikke noe nytt inn i hodet av å lese om «personlige tragedier», sier han.

Nygårdshaug sier at hvis han får leseren til å tenke på en litt annen måte, blir han veldig fornøyd.

Siste utgave

På forsiden nå