Kultur

Åtte år med kunst i nord

I åtte år skal en kunstfestival flyttes rundt i nord. Det starter på en strand i Nordland.

Festivalen SALT åpnet forrige helg på en strand i Nordland. Stranda ligger på Sandhornøy i Gildeskål kommune.

SE BILDESERIE OVER

Festivalen er i røff natur, der det er lite folk, mørkt, kaldt og noen ganger farlig. Det skriver arrangørene. De mener arktiske strøk er det verste stedet i verden å ha en kunst-festival.

I ett år skal kunstnere og besøkende holde til på stranda på Sandhornøy. 9. september neste år flytter festivalen videre til Nuuk på Grønland.

Deretter blir det Bolungarvik på Island, Torshavn på Færøyene, Aberdeen i Skottland og Arkhangelsk nord i Russland.

LES MER HER: Se Bush som kunstner

Arrangørene jobbet hardt for å få festivalen til Sandhornøy. De måtte få lov av 22 ulike eiere i området. På en to kilometer lang strand har de bygget opp ulike hytter og fiskestativ.

Folk som deltar, kan få sove i en «njalla». Det er fra samisk og er en blanding av hytte og telt med glasstak. Der kan gjestene ligge og se nordlys. Arrangørene vil vise folk hvordan folk i området har levd i pakt med naturen. Hyttene har meier som en slede under seg. Det gjør at de kan flyttes rundt uten å lage merker i naturen.

Festivalen handler om både arkitektur, bildekunst, musikk og mat. Den mest kjente kunstneren er Yang Fudong. Han er fra Kina. Fudong har laget en film-installasjon.

– Jeg ønsker å fortelle ved at folk ikke snakker så mye, slik som vinden eller trær forteller, sier han i en pressemelding.

Mer fra Kultur

På forsiden nå