Kultur

Gir ut sin andre roman etter 55 år

Romanen «Drep ikke en sangfugl» regnes som en klassiker. Nå kommer Harper Lee med sin andre bok – 55 år etter.

Harper Lee er 88 år gammel. Hun lever et rolig liv i byen Monroeville i Alabama i USA. Forfatteren gir sjelden intervjuer. Hun vil ikke snakke om den store suksessen hun hadde for over 50 år siden.

I 1960 kom romanen «Drep ikke en sangfugl» («To Kill a Mockingbird»). Den ble en amerikansk klassiker. Lee vant den kjente Pulitzer-prisen for romanen. Den handler om rasisme i sørstatene. Boka ble til film i 1962. Skuespilleren Gregory Peck vant filmprisen Oscar. Han spilte advokaten Atticus Finch.

Så ble det stille. Harper Lee ga sitt siste intervju i 1964, skriver den britiske avisa The Guardian. Men nå gir forfatteren ut sin andre roman.

– Jeg er overrasket og ydmyk, sier Lee i en pressemelding.

Den andre romanen heter «Go Set a Watchman». Og den er ikke ny. Boka ble skrevet på midten av 1950-tallet. Den handler om de samme figurene som i «Drep ikke en sangfugl». Men den ble skrevet før.

Denne boka handler også om advokaten Atticus Finch og datteren Scout. 20 år er gått, og Scout tenker tilbake på det som skjedde i «Drep ikke en sangfugl». Lee ga denne boka til forlaget først.

– Forleggeren likte tilbakeblikkene til Scouts barndom best. Han overtalte meg til å skrive en roman om den unge Scout i stedet, forteller Lee.

Nå kommer «Go Set a Watchman» ut slik den opprinnelig var skrevet første gang. Ingen forandringer blir gjort.

Lee visste ikke at denne første boka hadde overlevd i det hele tatt.

– Jeg ble overrasket og glad da den ble funnet. Jeg tenkte og nølte lenge. Så delte jeg den med en håndfull mennesker jeg stoler på. Jeg ble glad da de mente at den burde trykkes, sier Lee.

Det er ikke klart hvorfor Harper Lee bare ga ut én bok før denne. Men i et intervju i 1964 sa hun at hun ble sjokkert over hvordan det gikk med «Drep ikke en sangfugl».

– Jeg forventet ikke at den skulle selge i det hele tatt. Reaksjonene på boka var like skremmende som avvisningen jeg egentlig forventet. Det var som å bli slått i svime, sa Lee.

«Go Set a Watchman» blir utgitt 14. juli. Eksperter på litteratur er spente på boka.

– Det er kjent at Lee skrev to tidlige versjoner av «Drep ikke en sangfugl». Men alle trodde de var tapt. Det er vanskelig å si hvordan kvaliteten på boka blir. Men det blir ekstremt interessant å lese, sier Sarah Churchwell. Hun er professor i litteratur ved Universitetet i East Anglia.

Ian Patterson har ikke tro på boka. Han er professor ved Cambridge universitet.

– Boka har ikke annet enn historisk interesse. Den blir sikkert lest av de som er fans av «Drep ikke en sangfugl». Men det er suppete og sentimental liberal roman, mener Patterson.

LES MER HER: Alle vil leser bøkene til Jojo

LES MER HER: 100 lettleste bøker

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå