Kultur

Moderne eventyr i vakker, norsk natur

Det handler om roboter og kunstig intelligens. Men filmen «Ex Machina» er spilt inn i naturen på Sunnmøre.

Fredag er det premiere på filmen «Ex Machina». Den handler om data, teknologi og kunstig intelligens. Men kulissene er langt mer naturlige.

Deler av filmen er nemlig spilt inn på Juvet Landskapshotell i Valldal på Sunnmøre. Der vises premieren på gratis utekino i kveld.

– Bygdekinoen kommer og setter opp et stort utendørs lerret. Vi håper også å få noen av dem som står bak filmen til å være med, sier Knut Slinning til lokalavisa Sunnmørsposten.

Slinning er sjef for hotellet. Han gleder seg veldig til å se filmen.

– Blir været for dårlig, trekker vi inn i låven, legger han til.

«Ex Machina» er en britisk film i sjangeren science fiction. Den handler om Caleb, som jobber i et stort datafirma. Caleb blir invitert til sjefens feriested. Når han kommer dit, får han en oppgave. Han skal tilbringe tid med en vakker, kvinnelig robot. Hun er verdens første kunstige intelligens.

I filmen ligger sjefens feriested i Alaska. Men det er altså i Norge disse scenene ble spilt inn i 2013. Filmskaperne trengte et moderne og flott bygg som lå i storslått natur.

– Vi lette over hele verden. Det var veldig vanskelig å finne stedet vi ville filme. Da vi kom hit til Valldal, var vi ikke i tvil lenger, sa Mark Digby til NRK.no da filmen ble spilt inn. Digby jobbet med filmens kulisser og omgivelser.

Filmen vises over hele verden. Det er god reklame for Norge, mener Kristin Krohn Devold. Hun er direktør for NHO Reiseliv.

– Vi synes det er kjempegøy med denne internasjonale eksponeringen, sier Devold til Nho.no.

«Ex Machina» er regissert av Alex Garland. Dette er den første filmen han regisserer. Men han har skrevet manus til andre kjente filmer. Blant annet science fiction-eventyrene «28 Days Later» og «Sunshine».

Siste utgave

På forsiden nå