Kultur
Bildet viser tre helsearbeidere som øver på en dukke. De prøver å få dukken til å puste med en maske og en ballong som de trykker på. Firmaet Laerdal Global Health får pris for god design av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Firmaet har laget en m

Hedres for design som redder liv

Norske designere hedres. Noen har laget en bedre måte å hjelpe babyer å puste på. Andre har laget ovner som forurenser mindre i uland.

Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) delte ut priser onsdag. Flere av de som får priser, har laget design som hjelper folk å overleve.

Firmaet SAFI International ville bytte ut skadelig kull i uland. Mange bruker grillkull eller ved når de skal lage mat. Kullet forurenser veldig. Hvert år dør fire millioner mennesker av forurensningen. Skoger kuttes ned. Sammen med designerne i Abry & Kavanagh Design laget de en ovn som bruker etanol.

Målet var å lage en ovn som var billig, sikker i bruk og solid. Ovnen skulle tåle å stå på ujevn jord. Den skulle ikke slippe ut så mye sot. Designerne laget også fin design på den, skriver Pressenytt for DOGA. To firmaer har sponset ovnen, så den bare koster 180 kroner å kjøpe. Den brukes i flere land i Afrika. Onsdag hedres SAFI og Abry & Kavanagh for designjobben.

Det gjør også firmaet Laerdal Global Health. Firmaet har funnet en bedre måte å hjelpe babyer å puste på. Ti prosent av alle nyfødte må ha hjelp. Da står det gjerne om sekunder. Firmaet laget en tettere maske som ga mer luft og skulle være enklere å bruke. Det vil særlig være til hjelp i uland med stressede helsearbeidere. Masken er også enklere å ta fra hverandre når den skal gjøres ren. Da er det mindre fare for infeksjoner.

VoluSense og Designit laget en enklere måte å måle babyers lunger på. De hedres også onsdag. Firmaene laget en vest som målte lungene. Men den var ikke enkel nok å bruke, ifølge VoluSense. Designbyrået Designit byttet ut tubevesten med en omslagsvest som er enklere å få av og på barnet. I vesten er det sensorer som følger kroppens bevegelser og måler hvor mye brystet hever og senker seg når babyen puster.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå