Kultur

Satser på mennesket og dyr

Temaer om mennesker og liv fra mange sider, og gjensyn med dyrene i Hakkebakkeskogen. Dette vil prege forestillingene på Nationaltheatret til høsten.

– Frykten for det fremmede, vår tids redsel for å bli gammel og kjærligheten. Alt skjer i en verden som går i oppløsning. Dette er temaer vi undersøker, sier teatersjef Hanne Tømta i en pressemelding.
Teatret presenterer både samtidsdrama og moderne klassikere i sitt høstprogram. Deler av programmet ble vist for pressen tirsdag.
På hovedscenen i september skal stykket «Klassen min» spilles. Den handler om massedrap på jøder. Det er en sommerdag i 1941 i den lille polske byen Jedwabne. Dem ene halvparten av befolkningen myrdes av den andre. Hundrevis av jøder stenges inne i en låve, for den blir påtent.
Teatret er også innom «Helikopter» om hvordan vi lever livene våre. En tre år gammel jente blir overkjørt og drept i en oppkjørsel. Dette skal forandre livet til et tilsynelatende vellykket ektepar. De kjøpte en BMW X5 fordi den skulle være den aller sikreste bilen. Spørsmålet er: sikrest for hvem?
Stykket er av Angela Betzien og oversatt av Cecilie Mosli.  Ine Jansen, Trond Espen Seim, Jonas Strand Gravli og flere andre har viktige roller i stykket.
Dessuten kan du få med deg «Strategier for en lysere fremtid» eller se stykket «Seks roller søker en forfatter».
Barna får også sitt: 17. oktober blir det premiere på «Dyrene i Hakkebakkeskogen». Det er et stykke som mange kjenner. Musikk og manus er av Torbjørn Egner. Det er Kim Haugen som har regien.
Det er sjuende gang teateret setter opp Egners klassiker.
– Jeg gleder meg noe innmari. Det er fantastisk å få et slikt stoff i hendene med dette teatret i ryggen, sier regissør Kim Haugen til nyhetsbyrået NTB.
Klatremus, Morten Skogmus, Mikkel Rev og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen inntar hovedscenen midt i oktober.
– Du må ha respekt for klassikerne. Gjenkjennelse er kanskje viktigere enn at jeg skal finne på noe fanteri, sier Haugen. Målet hans er at forestillingen skal engasjere og underholde like mye i dag som første gang den ble satt opp på Nationaltheatret i 1964.
På scenen står blant annet Bjørn Skagestad og Mariann Hole.

– Jeg lover gåsehud, bankende hjerter og dype åndedrett, sier Tømta.

Siste utgave

På forsiden nå