Kultur

Arkitekter vil stoppe riving av dette bygget

Arkitekter fra Spania fikk sjokk da de hørte at Y-blokken skulle rives.

Arkitekter fra Spania ber regjeringen om å ombestemme seg. Arkitektene vil stoppe planene om å rive den omstridte Y-blokken i Regjeringskvartalet i Oslo. De mener bygningen med Carl Nesjars og Picassos veggkunst hører sammen med et bygg i Barcelona.

– Vi ble sjokkert da vi hørte at bygget skulle rives, sier arkitekt Xavier Gómez fra arkitektforeningen COAC til avisa Aftenposten.

Fasaden til arkitektforeningens hovedkontor i Barcelona er også prydet med kunst av Nesjar og Picasso, ifølge Gómez. Denne kunstveggen sto ferdig i 1961.

– Disse to kunstverkene henger sammen. Y-blokken og vårt hovedkontor er som søsken. Det er viktig å se kunstverkene i Oslo og Barcelona som en helhet. Derfor vil det være tragisk hvis verket i Oslo blir revet, sier arkitekten.

Det er ikke første gang noen reagerer på planene om å rive Y-blokken. Borgermesteren i Barcelona sendte i 2013 et brev til ordfører i Oslo, Fabian Stang. Han ville hjelpe Oslo med å redde kunstverkene på bygget.

Y-blokken har sin egen støttegruppe. De vil sammen med foreningen for fortidsminner spørre etter hjelp i utlandet. De vil ikke godta at Y-blokken rives. Nå skal også arkitektene i Barcelona støtte dem.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå