Kultur

Vil lokke filmskapere til Norge

En ny ordning skal sørge for at flere vil spille inn film i Norge. Nå er det for dyrt.

Regjeringen vil gi penger til dem som vil spille inn film i Norge. Det fortalte kulturminister Thorhild Widvey fredag. Det skjedde da hun la fram filmmeldingen.

Ordningen skal gjelde fra 2016.

– Norge har fantastisk natur og arkitektur. Det bør være et naturlig land for internasjonale filmproduksjoner, sier Widvey, ifølge NRK.no.

I dag velger mange bort Norge som innspillingsland. Det er dyrt å lage film her. Og andre land har allerede ordninger for å lokke filmskapere. Det kan være at de slipper skatt, eller at landet betaler deler av hva det koster å lage filmen.

Ordningen i Norge skal innebære ulike former for pengestøtte. Filmskaperne kan få støtte både før og etter innspilling. Det blir en grense for hvor mye penger de kan få, men den er ennå ikke helt klar.

Også norske filmskapere kan få slik støtte. Men de kan ikke samtidig få annen norsk filmstøtte.

Ikke bare filmbransjen gleder seg. Også NHO reiseliv synes det er bra at Norge får slike ordninger.

– Det kan bidra til å sette Norge på kartet som reisemål. Da kan kanskje det neste store viking-prosjektet spilles inn i norske fjorder framfor i Irland, sier direktør Kristin Krohn Devold til NTB.

40 millioner turister valgte i 2012 å reise til et sted fordi de hadde sett det på film eller TV. Det viste en undersøkelse fra TCI Research.

Et annet forslag fra filmmeldingen er å styrke filmsentrene i regionene. Hver region skal få mer makt og penger. Slik håper regjeringen å sørge for at det kommer mer film fra mange ulike steder i Norge.

LES MER HER: Moderne eventyr i vakker, norsk natur

LES MER HER: Hollywood-film om mørk musikk og norske kirkebranner

Mer fra Kultur

På forsiden nå